Glaucoma műtét

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

2002-ben állapítottak meg nálam glaucomát. Látótér jó. Eddig mindkét szememen 15-17 körüli szemnyomás értékeket mértek, ami jónak mondható. Tavaly októberben szaruhártya vastagság mérés is volt, ami mindkét szemen 6-os érték volt. Ezt hozzáadva viszont már magas az érték. Jelenleg Duotrav, Azopt kombinációt használok. Az orvos szerint ennél erősebb kombináció nincs. Továbbra is ezt írta fel minden alkalommal. Szemfenék az nagyon rossz állapotban van. Már többször rákérdeztem, hogy van-e műtéti megoldás a glaucomára, de nem adott egyértelmű választ. Az volt a válasza, hogy ne gondolkodjak ezen, amig lehet cseppenteni addig csepegtessek. Több helyen is olvastam már a betegségről az interneten, de egyik részen úgy írják, hogy nem műthető máshol pedig azt, hogy igen.

Kérem válaszát arra, hogy van-e valójában műtéti megoldás? Ha van akkor ez mennyire hatásos, milyen hátrányai vannak, a szem milyen állapotában lehet elvégezni, és ezzel melyik orvosi intézményben foglalkoznak?

Válaszát előre is köszönöm.  

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza zöldhályog témában

Tisztelt kérdező!

Először is vannak a szemcseppen kívüli egyéb megoldásai is a zöldhályognak: lézeres és hagyományos műtéti módszerek. A beavatkozás szükségességét és időpontját mindig a zöldhályog típusa dönti el! Bizonyos zöldhályog típusban - ahol a csarnokvíz elvezetése nem lehetséges, mert a csarnokzug zárt, nem jut el az elvezető rendszerbe a folyadék - minél hamarabbi műtét javasolt! Az úgynevezett nyitott csarnokzugú zöldhályog esetén viszont el lehet ugyan végezni a műtétet, de felesleges rizikó csak a beavatkozás. Ugyanis itt a fokozott termelődés miatt van több csarnokvíz, magasabb a nyomás. Hiába készítünk műtétileg tökéletes utat a folyadéknak, akkor is több termelődik. A termelődésre, pedig csak a szemcseppek hatnak. Az Ön szemcsepp kombinációja valóban a legerősebb,

szinte minden hatástani csoportba tartozó gyógyszer benne van. Kicsit ellentmondásos számomra: a látótér ép, ugyanakkor a szemfenék csúnya állapotban van. Egyéb betegség is fennáll, ami ezt magyarázza? Javaslatom szerint kontroll szemészeti vizsgálat lenne javasolt: szemnyomás, látótér, CFF, esetleg a szemfenék alapos kivizsgálása (OCT) .

Tisztelettel:

Dr. Papp Júlia

Kérdés: 2009. február 13., 11:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 14:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák