• Szemprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Túl vagyok a belgyógyászati vizsgálaton, rendben találtak. Neurológusnál is voltam, a vérvételi eredmények jók(CRP,CK,GOT,LDH), myastheniát nem igazoltak, vélemény obs ad myastheniam ocularis. Ez mit takar? Írta, hogy a IV. agyideg n. trochlearis eltérése okozhat ilyen tünetet, illetve az agyideg magvak és az ideg szintjében lehet elváltozás vagy ér eredetű elváltozás. Ezek milyen vizsgálattal igazolhatók? Ha nincs ok, javítható a kancsalságom? Műtéti megoldás van-e ilyen esetben? Előre is köszönöm segítő válaszát Tisztelettel: F. Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a kettőslátás témában

        Kedves kérdező!

        Örülök, hogy a belgyógyászati vizsgálat mindent rendben talált. A leírtakból az tűnik ki számomra, hogy a myasthenia gravis szemet érintő típusának a gyanúja vetődik fel. Ennek a betegségnek a lényege, hogy a szervezet antitestet termel a ingerület átadó receptor ellen. Jellemzője a kettőslátás és/vagy a szemhéjcsüngés, gyakran együtt fordul elő a csecsemőmirigy vagy pajzsmirigy betegségeivel.

        Viszont erre általában jellemző szokott lenni a panaszok hullámzása, estére való rosszabbodásuk. Esetleg koponya MRI vetődött fel még bennem, keringési zavar vagy kis bevérzés kizárására a központi idegrendszerben. Műtétettel mindenképpen várni kellene, mert a felvetett betegség gyógyszerekkel sokat javítható. Ha kis mértékű a diplopia, kettőslátás akkor prizmás szemüveg is segíthet a  panaszokon.

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-27 14:23:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: