Rejtett kancsalság

Kedves Webdoktor! Ez a levelem személyes. Ha kikerülne az oldalra, kérem, nevem nélkül történjen. 24 éves programozó vagyok. Egy éve egy huzamosabb agykontrollozás végeztével (szem felfelé) a bal szememnél az izom érezhetően kilazult. Úgy gondoltam, másnapra összehúzódik. Kb. fél év múlva láthatóan kifelé állt a bal szemem, az éles térérzékem is kezdtem elveszíteni. A szemész azt mondta, nincs korrekció, valóban. Azt is mondta, ez nem akkora probléma, hogy kezelni kelljen, ha még kettős látásom sincs. Nem tudom, van-e kettős látásom. 3 éve minuszos negyedes-feles szemüveget hordtam, később egyre ritkábban. A mostani vizsgálaton kiderült, fél-háromnegyednél járok. Nem szeretnék szemüveges lenni. Kérdésem, hogy kit kell keresnem, hogy a dolgommal érdemben foglalkozzon, és hogy mit tehetek én egy olyan állapottal szemben, amit gyerekkorban kell eredetileg kezelni. Szemjógával is próbálkoztam, több-kevesebb reménnyel. Mostanra közérzetemre is kihat, és ami még ezzel jár. Lézeres szemműtéten gondolkozom és egy új szemüvegen, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Köszönettel és tisztelettel: Sz. B.

Dr. Papp Júlia válasza kancsalság témában

Kedves kérdező!

Nagyon sok mindent leírt, a problémák több fonalon futnak.

Az egyik a szemizmok megerőltetése, emiatti fáradékonyság: huzamos ideig erőltetni szélső helyzetben a szemet (pl. tartós felfele tekintés stb.) fárasztja az igénybe vettizmot. Ugyanakkor egészségesekben hosszabb-rövidebb idő után regenerálódik az izomzat. Nem jelentkezik panasz. Ha a bal szeme valóban és ami a legfontosabb tartósan "kifele áll". Akkor kettős képnek kellene jelentkezni, kivéve ha ez a szem jelentős fokban tompalátó. A kettőskép általában nagyon zavaró, tehát azt észlelné (ha rátekint valamire kettőzöttség jelenik meg, kis fokú eltérés esetén esetén csak "szellemkép".)

Érdemes lenne műszeresen megvizsgálni (Hess függöny) a szemizmok funkcióját. Első lépésben a károsodásnak - ha találnak ilyet - megfelelően aktív szemizomtornát kellene megpróbálni. Műtét valóban csak nagy fokú eltérés, kettősképet okozó szemizom elváltozás esetében jön szóba.

A másik probléma amit említ a rövidlátás. Önnél annyira minimális mértékű, hogy szinte a lézeres beavatkozás hibahatárát súrolja. Nagyon nagoyn át kell gondolni kell-e, érdemes-e szabad-e az egyébként egészséges szemet műtétnek kitenni. Első lépés a szemüveg, ha zavarja kontaktlencse. Igénybe vett szem esetén - sok közeli munka - felléphet a fáradásos myopia, rövidlátás is. Néhány nap teljes pihenés után lenne ideális a szemészeti kontroll vizsgálat.

 Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Kérdés: 2009. augusztus 05., 22:50 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 22:50
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
szédülés.- szemmozgató izmok
Tisztelt Doktor úr! Időnként enyhe szédülést érzek. Labor, széklet eredményeim teljesen rendben vannak. Kardiológián EKG, 24 órás...
tompa látás
A jobb szememen (kancsalság miatt) születésemtől kezdve tompa látás van. A szakorvos tájékoztatása szerint arra a szememre egyáltalán nem látok....
Szemfájdalom, kancsalság
Tisztelt Dr.Úr! Kicsi koromtól a jobb szemem befele kancsalított, így kamaszként megoperáltattam.1997-ben a SOTE Klinikán egy professzor műtött...
Kancsalság elleni műtét vakság...
Tisztelt Zoltán! Gyermekkoromban egy baleset következtében elvesztettem látásom egyik szememre. Ez a szemem jelentős mértékben kancsalít. Jó...
Kell-e ilyen erős szemüveg?
Tisztelt Doktor Úr! Lányunknak, az 1 éves rutin szemvizsgálaton azt állapították meg, hogy szemüvegre van szüksége. Ennek oka, a 2 szem közötti...