Kötőhártyagyulladás - Sjögren

Kedves Doktor Úr! Vannak autoimmun betegségeim (Hashimoto és Sjögren) , még van könnytermelésem, de időnként előfordul, hogy egyik szememen kötőhártya gyulladásom lesz. Legutóbb fél éve volt és most is van, ugyanazon a szememen. A múltkori alkalommal még nem volt ismert a Sjögren kór diagnózisa nálam és a szemés limfocitás beszűrődés miatt allergiás kötőhártya gyulladásnak vélte. Ezért Opatanol nevű szemcseppet írt fel és Tobredexet. Most mivel lehetetlen időpontot kapni bárhova is, elsőkörben elkezdtem 5 napig napi 5x1 Tobrexet csöpögtetni, nem múlt el a kellemetlenség. Azután elkezdtem az Opatanolt, a leírtak szerint 2x1 cseppben. Nem néz ki durván a szemem, még nem vörös, kicsit duzzadt, könnyen összeragad és bizonyos irányban való nézésnél kellemetlen. Ugyanezek a tünetek voltak télen, csak akkor csúnyábban nézett ki. Sajnos Tobradexem nincs. Tudom, hogy nem is szabad gyakran használni. Mivel legközelebb csak több, mint egy hét múlva van időpontom a szemészetre, mit javasol, folytassam-e az Opatanolt - ha igen, hány napig -, esetleg bevállhatna az Opatanolt együtt alkalmazni a Tobrexxel? (szem nedvesítésére Hyabac-ot és Corneregel szemgélt használok, ezeket használhatom a kötőhártyag gyulladás alatt is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem, Sjögren, gyulladás témában

Kedves Hölgyem!

Ismert tény, hogy akinek Sjögren szindrómája van, annak nagyobb valószínűséggel alakulnak ki száraz szemes panaszok, mivel csökkenhet a könnytermelés. Ebből kifolyólag akár súlyosabb szemfelszíni gyulladások is kialakulhatnak, melynek kezelése szemész orvosi feladat. (Igen, gyakran szteroid tartalmú cseppet is írunk fel ilyen esetekben.) Kérem, hogy ne cseppentsem önkéntesen - főleg szteroid tartalmú cseppet!

A leírtak alapján csak azt a tanácsot tudom adni, hogy várja meg míg egy szemész kolléga megvizsgálja. Feltétlenül mondja el, hogy Sjögren szindrómája is van. Alapvetően a Hyabak-ot és a Corneregélt lehet használni, de utóbbit - tekintettel arra, hogy nem a legjobb tartósítószert tartalmazza - ne használja túl sok ideig. Jelen esetben a hosszútávú kezelés nem egyszerű, kitartást igényel mind az orvos, mind az Ön részéről.

Remélem segítettem!

Kérdés: 2019. augusztus 16., 12:27; Megválaszolva: 2019. augusztus 20., 16:34
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mi a tünet éa kezelése
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22: 00 óra felé...
Visszatérő szemgyulladás
Tisztelt Doktor Úr, szeretném kikérni szakvéleményét egy visszatérő szemproblémámmal kapcsolatban.16-18 éves korom óta tapasztalom a problémát...
Mi okozhatja ezt a tünetet?
Kedves Doktor Úr! Bár sjögren szindrómám van, kisebb szemszárazságon kívül elvagyok vele egyelőre és gyógyszert sem kell szednem. Napközben nem...
Mit jelent? A szemről
Érdeklődni szeretnék ez mit is jelent pontosan.? Dg St.p.retinitis centr.Id.St.p.retinitis chorioretinitis disseminata Is.St.p.CNV...
VISUMAX HD probléma
Tisztelt Doktor úr/hölgy! Egy független szakértői véleményre lennék kíváncsi! A lézeres szem műtétem volt ,már lassan 3 hete VISUMAX HD A...