• Kötőhártyagyulladás - Sjögren

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Vannak autoimmun betegségeim (Hashimoto és Sjögren), még van könnytermelésem, de időnként előfordul, hogy egyik szememen kötőhártya gyulladásom lesz. Legutóbb fél éve volt és most is van, ugyanazon a szememen. A múltkori alkalommal még nem volt ismert a Sjögren kór diagnózisa nálam és a szemés limfocitás beszűrődés miatt allergiás kötőhártya gyulladásnak vélte. Ezért Opatanol nevű szemcseppet írt fel és Tobredexet. Most mivel lehetetlen időpontot kapni bárhova is, elsőkörben elkezdtem 5 napig napi 5x1 Tobrexet csöpögtetni, nem múlt el a kellemetlenség. Azután elkezdtem az Opatanolt, a leírtak szerint 2x1 cseppben. Nem néz ki durván a szemem, még nem vörös, kicsit duzzadt, könnyen összeragad és bizonyos irányban való nézésnél kellemetlen. Ugyanezek a tünetek voltak télen, csak akkor csúnyábban nézett ki. Sajnos Tobradexem nincs. Tudom, hogy nem is szabad gyakran használni. Mivel legközelebb csak több, mint egy hét múlva van időpontom a szemészetre, mit javasol, folytassam-e az Opatanolt - ha igen, hány napig -, esetleg bevállhatna az Opatanolt együtt alkalmazni a Tobrexxel? (szem nedvesítésére Hyabac-ot és Corneregel szemgélt használok, ezeket használhatom a kötőhártyag gyulladás alatt is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Krisztina

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a száraz szem, Sjögren, gyulladás témában

        Kedves Hölgyem! Ismert tény, hogy akinek Sjögren szindrómája van, annak nagyobb valószínűséggel alakulnak ki száraz szemes panaszok, mivel csökkenhet a könnytermelés. Ebből kifolyólag akár súlyosabb szemfelszíni gyulladások is kialakulhatnak, melynek kezelése szemész orvosi feladat. (Igen, gyakran szteroid tartalmú cseppet is írunk fel ilyen esetekben.) Kérem, hogy ne cseppentsem önkéntesen - főleg szteroid tartalmú cseppet! A leírtak alapján csak azt a tanácsot tudom adni, hogy várja meg míg egy szemész kolléga megvizsgálja. Feltétlenül mondja el, hogy Sjögren szindrómája is van. Alapvetően a Hyabak-ot és a Corneregélt lehet használni, de utóbbit - tekintettel arra, hogy nem a legjobb tartósítószert tartalmazza - ne használja túl sok ideig. Jelen esetben a hosszútávú kezelés nem egyszerű, kitartást igényel mind az orvos, mind az Ön részéről. Remélem segítettem!

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 16., 12:27; Megválaszolva: 2019. augusztus 20., 16:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: