Látási panaszok

Tisztelt Doktorno! Gyermekkorom ota szemuveges vagyok (-1..-1.5 a legutolso meres eredmenye - valamikor 2006-2007 kornyeken) , de sose hordtam a szemuvegemet, mert zavaronak ereztem. 2014 Augusztus ota olyan munkakorben dolgozom, amiven sokat kell adatokat elemeznem, monitor elott ulve. Tavaly nyaron volt 1-2 olyan alkalom, amikor ugy ereztem a szemeim tul vannak eroltetve. A tunetek: sokkal eroteljesebben lattam azokat az uszo foltokat, amit neha-neha mindenki lat, illetve ezen tulmenoen enyhe fajdalmaim is voltak a szemem kornyeken. Ezek tenyleg csak igen enyhe fajdalmak voltak, biztos voltam benne, hogy a szemem tulerolteteserol van szo, de mire ravettem magam, hogy elmenyjek orvoshoz, addigra elmultak a tunetek. Most visszateroben vannak, ezert ugy dontottem, hogy ideje lenne elkezdenem szemuveget hordani, bar kozelre megerzesem szerint jol latok, de nincs osszehasonlitasi alapom, es talan csak azt hiszem, hogy jol latok, de a szemeim esetleg nagyobb terhelesnek vannak kitive, mint ami egeszseges. Szoval eloszor elmentem egy szemuvegkeszitohoz, ahol bele is vagtak a vizsgalatokba, de vegul felbe szakitottuk, es azt mondta az alkalmazott hogy erdemes lenne elmennem egy doktorhoz eloszor. Az ok az volt, amit a legutolso szemvizsgalatom ota mar el is felejtettem: hogy mindigis csaltam a vizsgalatoknal: a ket szemem korulbelul egy forma jo - illetve a rossz talan helyesebb szo ez esetben - viszont a bal szememben mindig is tobb folt uszott, a fokuszuk tehat kozel egyforma lehet, viszont a foltok miatt a bal szememmel kicsit rosszabul latok. Mindenesetre amikor ez a mostani vizsgalat kozben felvetodott, akkor azt mondta az alkalmazott hogy menjek el egy orvoshoz. Szereztem is egy idopontot 2015.02.02-ra. Azota tegnap megint visszatartek a korabbi tunetek es tobb foltot latok, illetve a szemeim szelen korben enyhen latszodnak az erek. Ez ma is folytatodott, illetve erzetre is azt mondom, hogy tul vannak eroltetve az szemeim. Nincs allando fajdalom bennuk, de olykor enyhe fajdalom tudatositja bennem, hogy megerolteto az olvasas. Tovabbi adalok hogy meg vagyok fazva. Rosszul alszok es kicsit talan keveset is. A heten meg egyszer se aludtam 7 ora hosszan, inkabb az 5 ora hosszusag a jellemzo. Es a nagyon hosszu felvezetes utan vegul a kerdes: mindezek tukreben raerek kivarni az idopontomat, vagy erdemes lehet korabban elmenni egy rendelobe, akut panaszokra hivatkozva, esetleg kivarni a hetveget, megprobalni kipihenni magamat, es utana ujragondolni a dolgot? Azert merult fel bennem a kerdes, mert a panaszaim utan bongeszve, azt talaltam hogy biznyos tunetekkel, peldaul a beverzett szemekkel nem szabad viccelni, mert esetleg egy gyulladas jelei is lehetnek, nem tudom azonban, hogy nem-e csak faradtsagrol van szo, es tulreagalom az egeszet. Elore is nagyon koszonom a segitseget. Udvozlettel: Donka Csaba

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza szemfájdalom témában

Tisztelt Donka Csaba!

A leírt panaszai alapján majdnem az egész szemészeti szakirodalmat fel lehetne sorolni, hogy mi okozhatja őket. Korrekcióra (szemüvegre) szoruló embernél a szemüveg hiánya is okozhat szemfájdalmat. A fáradtság a megerőltetés előidézheti a kötőhártya erek tágulatát. Szemkörnyéki fájdalmat okozhat "egy alattomos megfázás" miatti melléküreg gyulladás. Úgy gondolom egy alapos szemészeti vizsgálatra van szeüksége.

Üdvözlettel: dr.Hangyál Éva

Kérdés: 2016. január 14., 12:30; Megválaszolva: 2016. január 15., 11:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok