szemmütét

Tisztelt doktor úr/nő! Sátoraljaújhelyben élek. Van egy 4, 5 éves kislányom. 2 évesen derült ki hogy rövidlátó, szemtengelyferdülése van mindkét szemén. Jelenlegi szemüvege:B: -7, 5 2 cilinder, J: -8 2, 75 cilinder. 2 éves kora óta takarjuk a szemét, mivel mindkét szemével összenézett. A bal szeme kb. 3 hónap alatt a bal szeme beállt középre, nem kancslit ha oldalra fordul akkor beugrik. Jobb szemével még benéz, igaz nem állandóan, már egy párszor beáll középre, de ált. benéz vele, kb. 3hónapja csak a bal szemét takarjuk hogy beálljon az is középre.Jövő őszre tervezzük a műtétet, de azt javasolták hogy addig ne műtsük meg még a a jobb szemével benéz, mert ha most megműtik akkor fenn áll annak a veszélye, hogy később kifele fog kancsalítani és sokkal rosszabb lesz. Kérdésem, hogy ez tényleg így van? A legjobb orvost szeretném, mivel a szeméről van szó. Ön szerint kihez forduljak? A családban senki nem kancsal, senkinek nincs ilyen erős dioptriájú szemüvege, (férjemenek +1, 5-es)vajon mennyi idő kellesz még hogy beálljon a jobb szeme is? miért ilyen rossz a szeme, fog ez javulni, mindenki azzal riogat, hogy sajnos ez még romlani fog kb. iskolás korára, De ettől hova, szemüveg nélkül szinte nem is lát.:( Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Enikő

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza a szemprobléma témában

Kedves Anyuka! A gyermekeknél a dioptria érték és a kancsalság léte még semmit nem árul el a szemészeti állapotról. Kisebb dioptria érték mellett is lehet tompalátás, ami rossz látásélességet jelent a szemüveggel együtt is és nagy dioptria hibánál is lehet tökéletes látás. A dioptria értékek a szem méreteit, formáját határozzák meg és nem a használatát. A kancsalságnál is tudni kell, hogy milyen tartományban mozdulnak a szemek: minden irányban azonos-e a kancsalsági szög, milyen mértékű, van-e mozgáskorlátozottság bármely tekintési irányban. Speciális vizsgálattal meg lehet határozni, hogy a két szemet egyáltalán tudja-e együtt használni vagy nem. Ettől függ a kancsalság ellenes műtét utáni végeredmény. A műtétet a kancsalsági szög állandóvá válása esetén érdemes betervezni, addig még nem egyértelmű, hogy milyen típusú és mértékű műtétet végezzünk. Az, hogy egy gyermeknél mennyi ideig kell takarni, mikor kerül sor műtétre, meddig és hány dioptriáig változik a szeme teljesen egyéni, a folyamatos vizsgálatok adják meg a választ. Minden gyermeknél a legjobb szemhasználatot, a legjobb látási funkciókat kell elérjük, hogy felnőtt korára - különösen a pályaválasztásra - ne legyen hátránya. Személyes találkozás esetén konkrétabb véleményt is tudok adni. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. május 29., 13:27; Megválaszolva: 2014. május 30., 13:14
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?
Van okom ettől tartani?