Szárazszem

Kedves Papp doktornő! A problémám a szememmel van, ami kb. 3 éve áll fönn. Sok szemész orvosnál voltam, azt állapították meg, hogy szárazszeműségben szenvedek. 3 éve a Sasszem lézercentrumban megoperálták a szemem, született rövidlátó voltam, négyes dioptriával. A műtét óta kettes olvasószemüvegem van. A menopauza bekövetkeztével olyan szintűvé vált a szárazszeműségem, hogy gyakorlatilag állandóan hunyorogva tudom csak nyitvatartani a szemem, dacára legalább 15 féle műkönny kipróbálásának. Ezeket naponta többször cseppentem, de semmi változás nem következett be. Olyannyira zavaró a hunyorgásom, hogy mindenki észreveszi a környezetemben és kérdezgetik folyamatosan, hogy mi van a szememmel miért nem csináltatok már valamit vele.Tanító vagyok, a gyerekek előtt is roppant kellemetlenül érzem magam. Nem tudok egyenesen előre tekinteni csak erősen hunyorogva, az arcomat grimaszolva. Már voltam pszchiáternél, ideggyógyásznál hátha másutt keresendő a baj forrása, de nem, egyértelműen a szememmel van ez a súlyos szárazszeműség. Már nem tudom kihez lehetne fordulni, a felkeresett szemészek csak műkönnyet javasoltak, ami nem segít. Már könnypont zárásáról is olvastam itt az interneten, de nem tudom, hogy az én esetemben lehet-e erről beszélni vagy megoldásként szóba jöhet-e. Valami megoldásért könyörgöm, mert így nem lehet lenni, az életem minősége igen megromlott. Ha a doktornő tudna erre specialistát, aki ilyen bajokkal foglalkozik, akkor azt nagyon megköszönném, fel is keresném, ha Bp.-en fellelhető, mert mindenképpen szeretnék a bajom végére járni. Liviált szedek egy éve a menopauza tüneteinek enyhítésére. Hőhullámom volt, de a gyógyszer szedése óta ez sokat javult. Segítségét előre is köszönöm, várom válaszát, tisztelettel: Szóka Ernőné Edit

Dr. Papp Júlia válasza száraz szem témában

Tisztelt kérdező! Nagyon gyakori a vázolt probléma. Az igen intenzív szemszárazság, mely főleg a hormonális változások időszakában jelentkezik kellemetlen tüneteket okozhat. Mint minden nyálkahártya, a kötőhártya is nagyon kiszárad. Fontos lenne nőgyógyászati menopausa szakrendelésen is kontrolláltatni a problémát. Sajnos egyes gyógyszerek mellékhatásaként is fokozódhatnak a szemészeti panaszok. Jó volna szaruhártya szakrendelésen pontosan megvizsgáltatni a könny mennyiségét, összetételét. Ha szükséges akkor hámosító kezelés, esetleg immunmoduláns vagy gyulladás csökkentő szemcseppeket is meg kellene próbálni a műkönnyek mellett. Ugyanakkor sajnos ördögi körbe kerülhetünk, hisz a gyulladás csökkentő szemcseppek száríthatják a szemet. Kitartást kívánok és türelmet, hogy a panaszok minél hamarabb optimális szintre csökkenjenek.

Kérdés: 2012. november 11., 18:44 ;Megválaszolva: 2012. november 22., 16:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Eres szemek
Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt...
Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb mint a bal de nem mindig. Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon...
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj.Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4...
Szem szárazság, szemfájás
Fényérzékeny szem kellemetlenül...
Tisztelt Doktor Úr! A szemem egész nap annyira fényérzékeny, hogy kellemetlen nyitva tartani, még a szobai világítás is zavarja. Ujabban már az...