szemcseppentés

Három éves ikergyerekeket viszünk szemészeti vizsgálatra, ahol azt kérték, hogy a vizsgálat előtt három nappal, 3x3 csepp Humapent, plusz a vizsgálat reggelén még 1x cseppentsünk a szemükbe. Kérdezem, hogy szükséges e ez a gyakori cseppentés? Nem elegendő kevesebb ideig vagy éppen avizsgálat napján? Nem e káros a gyerekekre (a betegtájékoztató nagyon sok mellékhatást ír) . Nincs más, kíméletesebb, de ugyan olyan hatékony vizsgálati módszer? Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szemcseppentés témában

Tisztelt kérdező! Részemről nagyon fontosnak (elengedhetetlennek) ítélem a pupilla tágításával végezhető vizsgáltok elvégzését a gyermekeken. Több álláspont van, melyeknek lényege a szembogár teljes megtágítása, az alkalmazkodó izmok teljes lebénítása. Valóban választhatő mindkét mód, a végeredmény a lényeg. A gyermekek egyébként is különböző képp reagálhatnak a szemcseppre - va akinek egyetlen csepp adását követően azonnal teljesen megtágul a pupilla van akinek 10-szer is kell cseppenteni. A csepp kellemetlen - a homályos látás, könnyezés, fényérzékenység stb. - de nem káros, hatása átmeneti. A cseppentés nélkül pedig olyan adatoktól eshetünk el, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a látásélességet.

Kérdés: 2012. szeptember 23., 13:21; Megválaszolva: 2012. szeptember 27., 00:05
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák