Látászavar

Tisztelt Szakértő! Pár napja voltam szemészeten, ahol pupillatágításban megvizsgálták a szemeimet. Azzal a panasszal mentem, hogy fényvillanásokat, úszó homályokat látok. Az úszó foltok, ha gyorsan mozgatom a szemem sötétnek, hosszúkásnak tűnnek, de mikor lassan, akkor jobban meg tudom figyelni őket, és akkor pici gömbökből állnak össze, amelyek átlátszóak, és olyanok mint egy képlet. A vizsgálat során nem találtak semmi kórosat, azt mondták nincs retinaleválásom, az üvegtest tiszta, nincs vérzés és gyulladás. Csak annyit mondtak, hogy szemüvegre lesz szükségem, mert nem tudtam rendesen leolvasni a tábláról a számokat. Pont egy hete voltam vizsgálaton, de azóta csak romlott, egyre több foltot látok, de csak akkor ha az égre nézek vagy világos részre. A szobában nem látom őket. Nagyon megijedtem mikor most az égre néztem, mert nagyon sok foltot láttam, főleg mikor gyorsan ide-oda néztem. Ha nem mozog a szemem, akkor csak a kis gömböket látom, ha viszont gyorsan akkor a sötét foltokat. Egyébként rendkívül sokat számítógépezek, okozhatja a monitor fénye ezeket a látászavarokat? Régi típusú monitorom van, ami eléggé bántja a szemet. Nem is ijedtem volna meg ennyire, ha ugyanannyi foltot látnék, mint egy hete, de most nőtt a számuk. Egy hónap múlva kaptam időpontot szemészetre, és nagyon ideges vagyok, hogy addigra esetleg még rosszabb lenne... Nem értem, hogy ha nem találtak semmi problémát a szememmel, akkor miért látom ezeket a homályokat... Ön mit gondol erről? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza látászavar témában

Tisztelt kérdező! Az úszkáló homályok intenzív megjelenése inkább annak köszönhető, hogy valaki kimondottan figyel rájuk, koncentrál. Néha a szem felszínét borító könnyfilm elváltozásairól lehet szó - ilyenkor antibiotikumos kezelés, a szemhéjak tisztítása, esetleg műkönny készítmények használata jöhet szóba. Ha az üvegtest életkorral együtt járó természetes folyamatáról (töredezettségéről) van szó akkor inkább a folyadék és vitamin bevitelre kellene nagyon odafigyelni. Ezen túl tudatosan nem figyelni rá, nem a homályokra fókuszálni. Fontos, hogy ne idegeskedjen! Hisz a stressz nem ideális a szervezetnek, másrészt pedig szerencsére egy negatív vizsgálati eredmény van a birtokában.

Kérdés: 2012. június 21., 19:18; Megválaszolva: 2012. június 26., 13:50
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon