Devic NMO autoimmun betegség és terhesség

Tisztelt Doktornő! 1 éve diagnosztizálták nálam a Devic neuromyelitis optica betegséget, egyelőre Devic spektrumként, mert "csak" egyszeri látóideggyulladásom volt, gerinc érintetlen. Szteroid lökésterápiát kaptam, nem segített. Elkezdték volna az Imuran beállítását, de közben várandós lettem a 2.babával és így leállították az Imurant. A terhesség problémamentes volt a 33.hétig, sőt, a szemem állapota sokat javult a terhesség során legyengült immunrendszer miatt. Egy hete kiütések jelentek meg a bőrömön, mindenhol, nagyon viszketnek, sokszor felszakadnak. Nőgyógyász elküldött bőrgyógyászhoz, aki szerint valószínűleg terhességi allergia, ami szülés után elmúlik. De nem nyugodtam meg, nem tudom nem valamilyen autoimmun betegség ez is esetleg? Az immunológusom sajnos már nem praktizál hazánkban, az új orvoshoz (aki átvette a kezelésemet) szülés utáni 1 hónapra van időpontom (2012.június) . A helyi neurológus aki az alapbetegségemet figyeli, -érthetően- nem ért a bőrtünetekhez. Ön szerint mi a teendőm? Úgy tudom, aki autoimmun beteg, annál esélyes hogy másik autoimmun betegség is társul. Szülésig még van 3 hetem, utána szednem kell az Imurant. Egyébként az immunológusom anno "áldását adta" magára a terhességre, Vele mindent egyeztettem, de erről a bőrtünetről már nem tudok Vele konzultálni sajnos. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza autoimmun betegség témában

Tisztelt kérdező! Való igaz, hogy az autoimmun betegségek nagyon gyakran karöltve jelentkeznek, hisz mindegyiknek valahol az alapja a "megbolydult " immunrendszer. Ha valamennyire elviselhetőek a bőrtünetek és már "csak" 3 hete van hátra, a baba pedig jól, van részemről inkább kivárnám ezt az időszakot. Esetleg, ha nagyon elviselhetetlenek a panaszok másik bőrgyógyászati rendelést is felkeresnék helyi kezelési tervet kérve azzal is időt nyerve az immunológiai kontrollig.

Kérdés: 2012. április 26., 22:01; Megválaszolva: 2012. április 29., 15:54
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok