Szemészet

Egy éve a jobb szememen szürkehályogot állapítottak meg, a bal szememben pedig üvegtesti határhártya leválást, amit csillogó pontokat látok, amik egy fordított nagy E betüre hasonlitanak.Kérdésem: mindkető lézeres mütéttel eltávolitható? Ha igen melyik súlyossabb, melyikkel kezdjem? A bal szemem problémája esetleg stagnáló, vagy folyamatosan romolni fog? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szürkehályog témában

Tisztelt kérdező! A szürkehályog műtéti eltávolítására a legelterjedtebb, szinte "rutin beavatkozásnak" minősülő az ultrahangos technika (phacoemulsificatio) . (Úttörőnek számít, ha lézerrel (femtosec.) készítik ennek a műtétnek egyes lépéseit.)

Az üvegtesti határhártya a korral együtt járó természetes folyamat része. Általában nagyobb az üvegtesten végzett műtét rizikója, hisz még ha le is vált az üvegtesti határhártya, akkor is nagyon fontos szerepet tölt be az üvegtest kocsonyás anyaga a szem belsejében. Eltávolításával megbontják a finom egyensúlyt. Az üvegtest töredezettsége sajnos az idő előre haladtával fokozódni fog, egyre több homály jelenik meg. A megjelenés ütemét lehet esetleg lassítani - bő folyadék, nyomelem, vitamin, antioxidáns fogyasztásával.

Kérdés: 2012. április 21., 09:29; Megválaszolva: 2012. április 24., 08:42
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon