• Megoldast keresve...

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Nephrológus és egyéb szakorvosok! Statikus helyzetű (főleg ülő) munka mellett jelentkező bal szemes látászavarom (elöször fókuszálási gondok, majd világosabb foltok jelennek meg, melyek egybe olvadnak, majd centrálisan kifelé terjednek, majd a nem kitakart részen is jelentkező bal szemes ködös látás, majd ugyanebben a sorrendben megszűnnek pár óra múlva, de mozgással gyorsíthatóan) okait keresgéljük már lassan egy éve. Sok vizsgálatom volt már, találtunk néhány eltérést amelyeknél nem sikerült bizonyítani, hogy a bajt okozná (jobb oldalon lezárt folyadék a mastoid sejtekben, ill. időszakosan kis ritmuszavar miatt SPECT-el enyhe-közepes fokú perfúziózavar, kis kiterjedésű, reverzibilis ugyanakkor jól terhelhetően, silent szív ischemiára utalóan, UH alapján közepes meszesedés gyanús aortagyökkel). Ami összefüggésbe hozható volt eddig elvileg a problémámmal, azokat a laborok alapján kvázi korrigáltuk (LDL 3, 1-ről diétával 2, 4mmol/l lett, 18-as homociszteinem 10 lett folsav/B6 terápiás párostól), ill. napi Aspirin Protect 100mg. Preductal MR 35 szedése során fokozódott a látászavarom és párhuzamosan délutáni gyöngeség, émelygés érzésem, így azt most abbahagyva visszatértem nagyjából a Preductal előtti állapotba. Ami viszont a napi 2-3 liter vízfogyasztásom ellenére is magas maradt az a vér viszkozitásom: 4, 92 mPAs és alacsonyabb vizelet fajsúlyom: 1, 004. Véleményük szerint kihez, milyen orvoshoz forduljak a látásprobémámmal (jártam már szemészeteken, fülészteken, neurológiákon, neuroophtalmológián, kardiológiákon, alvadológiákon, lipidológián....stb.)? Olvastam vér viszkozitási eltérések esetére kezelési lehetőségekről, de az én esetemben vajon érdemes-e ezt kezelni és ha igen, hogyan? Mivel a napi tevékenységeimet nagyon zavarja, így megoldást kell találnom a problémámra. Válaszukat várom és előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon örülök, hogy ilyen alaposan körbe járták, más szakterületet is bevonva a problémakört. Részemről a szemészeti kérdéskört kellene egyértelműen a "kályhától kiindulva" megvizsgálni. A szemüveg igényt - ha szükséges pupilla tágítással egybekötve - szemizom funkciókat, szemfenék és a szemet ellátó erek keringését megvizsgálva. Ezen túl látótér vizsgálatot is érdemes végeztetni, szemnyomás méréssel kiegészítve. A kivizsgálás leírásánál lehet, hogy elkerülte a figyelmem az endokrinológiai vizsgálat leírása, fontos lenne főleg a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy hormon szintjére kihegyezve.


        Kérdés: 2012. április 12., 13:37; Megválaszolva: 2012. április 17., 11:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: