• látásromlás/sérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Afganisztánban dolgoztam, kb. 1 hónapja egy reggel arra ébredtem, hogy fáj, ég a BAL szemem, nagyon könnyezik, fényérzékeny. 3-4 nap alatt elmúltak a tünetek de megváltozott a látásom.Rövidlátó vagyok, nem egyforma szemmel de az eset után érezhetően élesebb lett a látásom, viszont mintha egy törött üvegen néznék keresztül, ici-picit megkettőződött a látvány. Mintegy 10 napja vagyok itthon, most voltam szemésznél, hogy új szemüveget/ lencsét írassak fel. Megdöbbenésemre az orvos azt mondta, hogy a balszememen a cilinder elég erős, 4 egészes.Eddig az esetig 0 volt a cilinder a szemeimen. Azt mondja apró pici pontok, vagy hólyagocskák vannak a szaruhártyámban de nem tudja megmondani, hogy mi az. Mi történhetett?! Okozhatja valami féreg? Parazita? Vírus?

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt kérdező! Első lépésben érdemes lenne azt tisztázni, hogy a szem mely részének görbületi, fénytörésbeli eltérése tehető felelőssé a hirtelen kialakuló nagy cylinderes dioptriáért. Előfordulhat, hogy a szem mélyebb rétegeinek a gyulladását kísérő üvegtesti határhártya leválás miatti torzulás áll a háttérben. A szaruhártya eltérése, állapota miatt érdemes lenne további vizsgálatokat kérni. A felszín épségének, esetleges hámhiány jelenlétének és alakjának vizsgálata céljából. (Ebből lehet következtetni az elváltozás jellegére) Illetve nagyon fontos, hogy szinte térképszerűen elemezzék a törőerőket. A térkép alapján kirajzolódhat a cylinder pontos tengelye, lefutása. Előfordulhat ugyanakkor, hogy véletlen egybeesésről van szó és örökletes szaruhártya elvékonyodásról és emiatti hirtelen elődomborodás okozza a cylinder igényének megjelenését. Ha erről lenne szó több lehetőség áll fenn a kezelésre, melyek közül a súlyosság alapján lehet választani. Mindezek mellett a vérben meghatározhatóak a specilális ellenanyagok, melyek alá támaszthatják a fertőzés kérdését.


        Kérdés: 2012. március 29., 17:51; Megválaszolva: 2012. április 01., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: