• Károsíthatja a szemet a hagyományos izzólámpa?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Azt szeretném kérdezni, hogy a hagyományos izzószálas égő károsíthatja-e a szemet? 2 nappal ezelőtt egy 40 wattos égő fényénél néztem egy tükröződő üvegfelületet. Nem néztem közvetlenül az égőbe, csak a tükröződésben láttam. Ez a felület egy mobiltelefon kijelző volt. Ezután egy nagyítóval vizsgáltam meg a felületet, ahol a sérülések csak akkor látszódtak, ha a nagyítón át közvetlenül láttam az égőt a kijelzőn. A nagyító egy hagyományos „gyerek” nagyító, semmi extra. Nem néztem sok ideig kb. 20-30 másodpercig, viszont sokszor megismételtem. Ekkor nem gondoltam, hogy bármi rossz történt volna csak olyan érzés volt mintha elfáradt volna a szemem. 2 nap elteltével is érzem a szem fáradsághoz hasonló érzést és néha mintha egy kicsit megdörzsöltem volna, olyan érzés. Ha az egyik szememet letakarom, miközben a szemüvegem rajtam van, akkor a bal szememmel, amivel a nagyítón keresztül néztem rosszabbul látok, mint a jobbal. Szemüveges és rövidlátó vagyok és a bal szemem eleve rosszabb, mint a jobb, de még soha nem figyeltem meg a két szemem látása közötti különbséget, így nincs összehasonlítási alapom. Nagyon aggódom, hogy valahogy megégettem a szemem a nagyítón át érkező koncentrált fénnyel. Lehet, hogy ez csak szemfáradság és idővel elmúlik? Mit tehetek a gyorsabb gyógyulás érdekében.

        Halmosi Edina válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt Kérdező! Nyugodjon meg, nem égette meg a szemét. A szembe jutó fény mennyiségét a pupilla szabályozza. Erős fény hatására beszűkül, így kevesebb fényt enged át. Nyilván, ha erős fény éri a szemünket az nem kellemes, és ideig-óráig rosszabbul is láthatunk, de ez aztán megszűnik, és látásunk ismét helyreáll. Mivel a bal szeme rosszabb, ezért ezzel nem is lát olyan élesen, mint a jobb szemével. Remélem, hogy azóta már megszűntek a panaszai. Esetleg érdemes egy látásvizsgálatra elmennie. Lehet, hogy a gyengébbik szeme esetleg romlott és megfelelő korrekcióval javítani lehetne a látásán. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus Itt kérdezhet

         Halmosi Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 16., 16:31; Megválaszolva: 2012. március 21., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: