• Szürkehályog a kislányomnál

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kislányomnál az 5 éves látás vizsgálatnál problémát találtak a bal szemén. A szemész azt mondta, hogy veleszületett szürkehályogja van.Szemállás:szabályos, kettőskép nincs. Szemmozgások:szabadok, konvergensek, irányított tekintés közelre és távolra.Normál binocularitasSzemhéjjak:alakilag épek, szabályos mozgás..Szaruhártya:csillogó transzparens, érzékenység megtartott, fiziológiás görbület.Kötőhártya:normál erezettség.Csarnok:tiszta.Szivárvány hártya:szerkezete, rajzolata megtartott.Pupilla:kerek, centrális, fényre, akkomodációra jól reagál.Lencse:jó tiszta, bo a centrumbana hátsó kéregben poláris post cataracta.Üvegtest:tiszta.Szemfenék:éles határú, normál szinű pupilla, szabályos eredésű és lefutású erek, a maculatáj durva eltérés nélküli.Konfrontációs módszerrel durva látótér eltérés nincs. Az lenne a kérdésem, hogy ez műthető-e, romlik-e tovább a látása.Iskoláskorban milyen hátrányai lehetnek ha nem lehet műteni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Lakatos Krisztiánné

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! A leletet elolvasva valóban a bal oldali szemlencse közepén levő kis szürke homályt, foltot találtam mindössze eltérőnek a teljesen egészséges szemhez képest. Ugyanakkor a többi fejlődési ponton a kislánya szeme teljesen követi az egészségesekét - párhuzamos szemállás, térlátás stb.. Nagyon fontos dolgot viszont nem láttam a leírásban, hogy a látás milyen ezen a szemen, mennyire tudja a jeleket végig olvasni a táblán és a kislányát mennyire zavarja ez. A vízus érték, a látásélesség, alapvető a további teendők meghatározásánál, vagyis a későbbi műtét időpontjának eldöntésében. Ha kis méretű a homály pupilla tágító szemcsepp alkalmazásával lehet a műtéti időpontot odázni. (Nagyobb korban pontosabban elvégezhetőek a műtétet megelőző fontos vizsgálatok, nem változik olyan ütemben a szem stb.)


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. február 26., 09:48; Megválaszolva: 2012. február 29., 08:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: