• Nyaki gerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő / Úr! Két hete vettem észre, hogy amikor jobbra vagy balra nézek, a fejemet hirtelen mozdulattal erősen fordítva, az azonos oldali szemem látóterének küldő részén fénylő pontok suhannak át függőleges vonalszerű pályán. Nem tapasztalok ilyen jelenséget akkor, ha pl. fejkörzést végzek, vagy lassan fordítom a fejem és nem a „végpontig”. Múlt héten jártam szemorvosnál, aki a pupillatágításos vizsgálat után megállapította, hogy szerencsére nincs retinaleválás. Az már a jóval korábbi években, változó gyakorisággal, előfordult, hogy a legváratlanabb időpontokban mindkét szemem látóterében karikák kezdtek villogni és fokozatosan beszűkült a látásom pár percre. A szemorvos akkor is kizárta a szem megbetegedéseit, elsősorban keringési zavarokra gondolt. Rendszeresen, fél évente járok, kardiológushoz is kontrollra a tíz éve felfedezett mitrális prolapszus miatt, de Ő sem talált okot a látás időnkénti beszűkülésére. Pár éve szedek vérnyomáscsökkentőt, így a vérnyomásom karban van tartva (120/68 átlagosan). Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja a mostani „üstökös” jelenséget illetve a korábbi problémákat? Milyen irányú vizsgálatokat javasol? Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon örülök, hogy szemészetileg minden rendben van. Valóban átmeneti keringési zavar okozhatja a problémát, ami a hirtelen és egészen erőltetett elmozdulás, fejfordítás okoz. Valószínűleg a nyaki erek hirtelen beszűkülnek vagy elzáródnak. Fontos lenne a nyaki erek keringésének a vizsgálata is, nincs-e szűkület vagy egyéb eltérés. A nyaki gerinc meszesedését is ellenőrizni kellene.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 24., 15:14; Megválaszolva: 2012. február 29., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: