• Szemcsés látás, szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/nő! Olyan problémám lenne, hogy a 9 éves kislányom 2-3 hete szemcsésen lát, és időnként szédül. Szemcsés látás sötét(edés)nél egyre rosszabb lesz, míg világosban jobb (nem tökéletes, de jobban lát világosban, napfénynél a Kislányom! ) Voltunk a gyermekorvosnál, aki a szemészetre küldött minket. Elmentünk, ahol a bal szemen fél dioptria romlást látott az orvos (számokat kellett olvasnia, másfajta vizsgálat nem volt), ott azt mondták ez annyira csekély, hogy nem kell vele foglalkozni, illetve fél év múlva kontroll vizsgálat szükséges! Másnap elmentünk a pulmonológiára (kislányom asztmás), ott a doktornő elmondása szerint az allergia nem vált ki szemcsés látást! Visszamentünk a gyermekorvoshoz, aki pihenést javasolt, és ha nem múlnak a tünetek, akkor további vizsgálatok szükségesek. Iskolai terheléstől, stressztől, idegeskedéstől lehetnek ilyen problémák? Vagy inkább alaposabb szemészeti vizsgálat szükséges? Ön milyen további vizsgálatot ajánlana? Köszönöm előre is válaszát: B. Csilla

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! A szemcsés látás és főleg a szédülés szisztémás eltérésre utal számomra. A hirtelen növekedés, fáradtság, stressz, sok tanulás, kevés mozgás válthatja ki ezeket a tüneteket, panaszokat. A szervezet keringése kevésbé tud alkalmazkodni - kevesebb vért kap az agy ez okozhatja az időnként jelentkező szédülést, ájulás szerű érzést, valamint a retina sem kap elegendő vért, ezért jelenik meg a szemcsézettség főleg a látótér széli részein. Ezek a panaszok csökkenthetőek pihenéssel, a fej lehajtásával, bővebb folyadék és vitamin fogyasztással. Ezek mellett azért időnkénti vérnyomás, vérkép ellenőrzés szükséges - mert a vérszegénység is okozhat hasonló tüneteket. Ha mindezek rendben vannak, ezeket mind megpróbálták akkor érdemes kontroll szemészeti vizsgálatot kérni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 15., 15:02; Megválaszolva: 2012. február 17., 16:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: