• Ártalmas?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor úr/nő! Olvastam mostanában egy olyan szempihentető gyakorlatról, melynek során becsukott szemmel kell a Napba nézni. Az lenne a kérdésem, hogy ez lehet ártalmas, illetve ha igen, akkor milyen káros hatása lehet. Konkrétabban az érdekelne, hogy a szemhéj megszűri-e az UV-fényt, és ha igen, akkor mennyire. Mennyi ideig szabad így a Napba nézni? (már ha egyáltalán szabad bármeddig is). Az UV-sugárzás, mióta kitalálták ezt a gyakorlatot (bő 100 éve), rengeteget nőtt. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szemprobléma témában

        Tisztelt kérdező! A napba nem ildomos egyáltalán védelem nélkül nézni. (Régebben megfelelő lencsékkel felerősítve a nap által előidézett hegesedést használták a retina "rögzítésére" - a mai lézer hatásához hasonlóan. Ha pont belenézünk, akkor az éles látás helyén alakulhat ki a heg, ami a látás akár teljes elvesztését okozhatja. Gyakori vakság volt tapasztalható a napfogyatkozást tudatmódosító szerek hatása alatt hosszasan nézők között. A szem beárnyékolása, a szemhéj fontos védelmet nyújt.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 28., 19:19; Megválaszolva: 2012. január 30., 17:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: