• honnan tudjuk, hogy javult a látás

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Cím! Lányomat szemészetre vittük 2010.dec.17-én ahol azt mondták, rossz a szeme, szemüveg kell. Arra a kérdésre, hogy mindent jól lát azt mondták a gyerek szeme 10 dioptriát simán korrigál ebben a korban, ezért nem vettük észre. Vizsgálták valami belenézős géppel, ami előtt szemcseppet kapott, és hagyományosan is táblával. A papírra a doktornő J:+3, 5 / B:+4, 75 számokat írt magának, majd szemüveg receptet kaptunk J:+1 / B: +2, 5 értékekkel. Azóta kétszer volt kontrollon, ahol csak szemüvegben, táblával, szemcsepp nélkül vizsgálták. Természetesen a gyerek mindent jól látott így. Kérdéseim: A szemüveg értékei megfelelőek-e? Ha a szeme kompenzál 10 dioptriát akkor hogyan derül ki szemüveges, szemcsepp nélküli vizsgálatnál, hogy anélkül lát-e, hiszen a szemüveget is kompenzálhatja? Bevett eljárás e, hogy így vizsgálják? Megjavulhat-e a szeme? Van-e esetleg bármi javaslata, hogy javuljon a látása? köszönettel: Varga Zoltán

        Halmosi Edina válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt Kérdező! Lányánál a vizsgálat során hypermetrópiát állapítottak meg. Ez azt jelenti, hogy a szembe jövő fénysugarak a retina síkja mögött találkoznak, mivel a szem tengelye kisebb (tengely-hypermetrópia). Néha a törőerő kisebb az átlagosnál (törési hypermetrópia), mivel a szaruhártya, vagy a szemlencse laposabb az átlagosnál. Eleve kisebb szemmel születünk, kb. 2, 5 dioptria hypermetrópia mindenkinél bemérhető. A növekedéssel együtt szemünk tengelye is nő, ezért ez a fénytörési hiba az esetek nagy részében kinőhető. Ha azonban idejében nem történik meg a fénytörési hiba korrigálása, akkor a gyerek már a távollátásnál is alkalmazkodni fog, amit közelre tekintésnél még fokozni kellene, ezért fenáll a veszélye annak, hogy kancsalítani kezd. Ez fejfájást, fáradékonyságot és tanulási problémákat okozhat. Ezért, hogy ezt kiküszöböljük „+”-os, azaz convex szemüveget írunk fel, aminek segítségével a kép a retinán megfelelő helyre kerül. Gyerekeknél az első szemüveg felírásakor mindenképpen szükséges a pupillát kitágítani, mivel ezzel kikapcsoljuk az alkalmazkodóképességét. Tágított pupillánál megkapjuk a maximális korrekciós értéket. A kisebb gyerekeknél általában a kapott értékeket fel is írjuk, azonban nagyobbaknál egy második vizsgálatnál szűk pupillánál megnézzük, hogy a tágításban mért teljes értéket elfogadja-e a szem, vagy csak annál kevesebbet. 2-3 hónap múlva szemüvegben újra megvizsgáljuk őket, és megnézzük, hogy tudjuk-e tovább emelni a dioptria értékét. Ez azért fontos, mert az esetleges panaszokat csak a teljes korrekciós érték tudja orvosolni. Javaslom, hogy állandóan viselje a gyerek a szemüveget és járjanak rendszeresen a megbeszélt kontrollokra. Javulás abszolút lehetséges. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus Itt kérdezhet

         Halmosi Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 28., 18:20; Megválaszolva: 2012. február 12., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: