Agyi infarktus

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az édesanyám júliusban agyi infarktust kapott. A CT azt mutatta ki, hogy a bal agyfél 2/3-a elhalt.Jobb oldala lebénult.1 és fél óra múlva már megkezdték a kezelését. Most 2 hónap után ott tartunk, hogy egy kicsit mozog a keze, a lábba jobban. Beszélni nem tud, csak "baba nyelven". Stabilan tud már ülni, (segitséggel ül fel) . Továbbra is pelenkázzák. Nem emlékszik dolgokra. Pl.Tudom, hogy volt nála a barátnője látogatni, és ha kérdezem az anyut, hogy volt e látogatója, akkor rázza a fejét, hogy nem. Nem tudja elmutogatni a testrészeit. A lábára mutatja az orrát. Olvasni nem tud. Irni sem. Ön szerint van remény a felépülésében? Én nagyon bizakodom, mert szörnyű dolog mosolyogni amikor nála vagyok, közben sirni lenne kedvem, hogy mivé lett egy ember. Még csak a hatvanas éveiben jár. Még kórházban van, rehabilitáción, igy zárójelentésből nem tudok ide másolni diagnózist. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza agyi infarktus témában

Kedves Kérdező!

Az agyi infarktus következtében kialakult agykárosodás mértéke attól függ, hogy mennyi a károsodott területben ténylegesen elhalt idegsejtek aránya. Kezdetben nagyobb terület tűnhet károsodottnak, de a károsodott terület széli részén lévő sejtek működése még helyrehozható. A kezelések ezeknek a sejteknek a "felélesztésére" irányulnak. A rehabilitáció létfontosságú az agyi infarctuson átesett beteg számára. Arról nyilatkozni, hogy mi várható a rehebilitációtól igen nehéz. A finom mozgásoknak a visszatérte tarthat a legtovább, vagy esetleg be sem következik pl. kézmozgások, beszéd. A beszédmegértés javulása is kérdéses, ha az nem indul be fokozatosan az első hetekben. A rehabilitációs osztályokon történő kezelés időtartama véges, de otthon a család folytathatja azt, a beteg együttműködésével. Az intézeti kezelést követően gyógytornára házi betegápolás keretében igényt lehet tartani (korlátozott ideig) , de ez elég arra, hogy a család tagjai megtanulják a "mesterfogásokat" és azokat a későbbiekben alkalmazzák. Nem szabad a reményt soha feladni, mert van, hogy nagyobb mértékű, de valószínűleg nem teljes javulás még a későbbiekben is bekövetkezhet.

Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika neurológus

Kérdés: 2008. szeptember 28., 13:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 07:17
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Agyi infarktus - Mik az okok?
A feleségem a múlt hónap elején egy kisebb agyi infarktust kapott. Meg szeretném kérdezni, hogy mitől kaphatta meg, és mennyi az esélye, hogy még...
Labor TIA után
Kedves Doktornő! Pár hete férjemnél lezajlott egy TIA esemény (látászavar, beszédszavar, olvasási zavar, szövegértelmezési probléma...
Erek állapota fiatalon
ischaemias laesio
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem (cca 100 km) ...
Esetleges Orvosi mulasztás...