TIA után mit szabad sportolni, kivizsgálása

Üdvözlöm! 2008-ban, 28 évesen volt egy TIA-m, jobb oldali szikralátással, beszédzavarral. A kiérkező mentősök nem vittek sehova, mert addigra jobban lettem, másnap én sétáltam be a Szt.Imre kórházba az ügyeletre, ahonnan haza sem engedtek, 5 napig kivizsgáltak. Acut koponya MDCT vizsgálat negatív, Echocardiographia negatív, Duplex Uh negatív. A 7 éve szedett fogamzásgátlóra gyanakodtak. Aspirin protect 100 mg és Zocor 20mg-ot kaptam, azt szedtem több, mint egy évig. Ezt elhagytam természetgyógyász javaslatára, majd kisbaba miatt. Azóta sem szedek semmilyen gyógyszert, egy ideig természetes szereket kaptam, de már ezt sem szedem. A zárójelentésemen szerepel egy D3300 kóddal: Supratentorialis agy jóindulatú daganata. Ez, azt hiszem, a korábbi szédüléseim miatt végzett koponya MR-en található ciszta lehet.Korábban szédüléses panaszokkal már vizsgáltak- 2006- fülészeten egyensúlyvizsgálat. Egy ideje nem járok a kezelőorvosomhoz, mert elköltöztem, és oda nem mehetek, viszont a körzeti orvosom sehova nem ad beutalót, a neurológus pedig átküldött pszichiátriára! Elmentem, ahol kaptam 2 antidepresszánst, amit nem szedek, mert ott csak alkoholistákkal, drogosokkal és zombikkal találkoztam, nem szeretnék gyógyszert szedni, egy olyan orvostól, aki rá sem nézett a leleteimre. Anyukámnak agyi infarktusai vannak, plakkok, a nagynénémnek stroke-ja volt, Apukám 9 hónapja hunyt el szívinfarktusban. Van egy 10 hónapos kisfiam, 1 hónapja nem szoptatok, és újra elkezdtem sportolni, erősítő torna. Kérdéseim: végezhetem-e ezt a sportot? Hova tudnék menni további kivizsgálásra? Nemrég jártam nyaki UH-on és szemfenékvizsgálaton-negatív. Szülés után pajzsmirigy túlműködésem volt, magas vérnyomással, pajmirigy UH negatív.De azóta sehova nem ad a körzetim beutalót. Úgy érzem, a TIA óta rosszabbul beszélek, rosszabbul olvasok, a memóriám pedig borzalmas! Hova fordulhatok? Érfestést hol végeznek, és mi kell hozzá? Fizetős érvizsgálaton is gondolkodom.Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza stroke témában

Tisztelt Érdeklődő!

Én is úgy gondolom, ha az akkori rosszulléte TIA volt (lehetett retinális migrén is) , akkor a fogamzásgátló okozhatta. Ennek szedését nem javasolom, inkább spirállal védekezzenek.

Egyéb más teendő véleményem szerint most nincs. Fizetős érfestésnek nincs értelme, hiszen a nyaki UH eltérést nem igazolt. Bár örökölhette a családtagjai betegségének hajlamát, azt érfestéssel kivédeni ezt nem lehet.

Egészen a klimaxig nyugodtan élhet, feltéve, ha nem szed fogamzásgátlót és nem dohányzik. A sport még tovább hosszabbítja meg az egészségesen megélt éveit.

45 éves korától a jelenlegi szakmai ajánlások szerint már érdemes elkezdeni a trombózis elleni gyógyszeres védelmet, és ekkor már érdemes érvizsgálatot, koleszterinszűrést és kardiológiai vizsgálatot is elvégeztetni.

Addig éljen boldogan és egészségesen!

Kérdés: 2012. július 02., 17:05; Megválaszolva: 2012. július 04., 23:12
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Erek állapota fiatalon
ischaemias laesio
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem (cca 100 km) ...
Esetleges Orvosi mulasztás...
Stroke utáni állapot
vérhígító szedése melett lehet-e...