Férjem kevert hyperlipidaemiája

Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez) . Évek óta magasak a májértékei és a trigliceridje. Volt már korábban hasi CT-n, ahol nem találtak eltérést. Az étvágyával nincsen gond, túlsúlyosnak mondható, az emésztésével és székletével nem szokott gond lenni, hasi fájdalmai nincsenek, nagyon ritkán amikor keveset alszik (ő ezzel hozza összefüggésbe) több a sava. A pár nappal ezelőtti labor eredménye a következő lett: Leírnám ami csillagos: Bilirubin totál 25.7 (tart. 0-17) , Albumin 51 (35-50) , GPT 88 (2-40) , GGT 49 (10-45) , Triglicerid 4, 02 (0-1, 7) Vas 11 (12, 5-32, 2) . A többi érték mind rendben (GOT, Koleszterin, cukor, nátrium, kálium, Klorid, Kretinin, Crp, VVT süllyedés és a vérkép is. A vizelet kémia: bilirubin, urobilinogén, keton, nirtit, glükoz is mind jók. Hozzátenném az eredményhez, hogy a triglicerid volt már 7 is, a májértékek is kevésbé magasak a korábbi laborhoz képest. Jelenleg nem szed rá gyógyszert csak Máriatövis magolajat és Halolajkapszulát használ. Diagnózisnak kevert hyperlipidaemiát írtak a kezelőlapra. Ön szerint mi okozhatja ezeket? UH vizsgálat nem volt, a kezelőorvos szerint nem szükséges. A túlsúly vagy a stressz állhat a háttérben? Ezek az értékek csak pár éve rosszak, szóval azelőtt nem volt gond. Válaszát és türelmét előre is köszönjük Üdvözlettel Cintia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza kevert hyperlipidaemia témában

Kedves Kérdező!

Az emelkedett triglicerid és májfunkciós értékek valószínűleg az életmóddal, táplálkozási szokásokkal vannak kapcsolatban. Javasolt a zsírszegény, kevésbé kalóriadús étrend követése. A májfunkciós értékek enyhe emelkedését előzőleg fogyasztott alkohol is okozhatta. Az enyhe bilirubinszint emelkedés nem ad okot aggodalomra, bár jó lenne tudni, hogy a direkt vagy indirekt bilirubin értéke a magasabb. Az albumin értéke a határon van, nem tekinthető kórosnak a vas a határon van, normál vérkép mellett, megfelelő vastartalmu táplálékkal valószínűleg rendeződik. Javasolt a testsúlycsökkentés, megfelelő mennyiségű mozgás. A savképződés fokozódásában a stressznek is lehet szerepe. Amennyiben ez panaszt okoz, gyógyszeres kezelés szóba jön. A laboratóriumi értékek kontrollja 1-2 hónap múlva mindenképpen javasolt.

Kérdés: 2012. május 18., 13:53; Megválaszolva: 2012. május 23., 07:24
Kérdések és válaszok: Stressz
Gyomorideg
Kedves Doktornő! A napokban kaptam egy hírt, amitől konkrétan rosszul lettem. Nagyon szíven ütött. Elkezdtem remegni, alig bírtam abbahagyni....
Mi lehet a baj?
Szép napot! Olyan kérdésem van, hogy 2 napja fentáll az a próbléma, hogy a torkomban érzek egy gombocot ami időnként elmúlik talán általában...
Tüdőembólia, stressz és légszomj
Tisztelt Doktornő, A kérdésem háttere: 2019 június elején 3 napot kórházban töltöttem, mert vérrel festenyzett köpet észlelése után a rtg és...
Mellkasi égető fájdalom
Tisztelt Doktor nő! Ezidáig nem tapasztaltam mellkasi fájdalmakat, de az utóbbi pár napban sokat stresszeltem és tapasztaltam néhányat (vasárnap...
Hipochonder vagyok?
Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a munkahelyen elmentem wc-re de nem ültem rá és még a wc papirt is megvizsgáltam...