Lépcsőzés

Tisztelt Dr.Nő/Úr! Az utóbbi 1-2 évben tapasztalom, hogy a negyedik emeletre sokkal nehezebben tudok felmenni, mint régebben amikor babakocsival, cuccokkal is könnyebb volt, most ha nincs nálam semmi, akkor is meg kell állnom legtöbbször. Szapora szívdobogásom van, mintha szaladtam volna. Van amikor valószínű jobb testi-lelki kondícióban vagyok akkor meglepően megállás nélkül felmegyek. Más helyzetekben nincs változás ugyanúgy pörgök mint régen. Életmódbeli változásom annyi, hogy míg 6-7 évvel ezelőtt reggeltől estig sokat gyalogoltam, most du. 5 után szinte semmit. Sosem sportoltam, régen ritkán kocogtam, kevesebb volt a stressz. Átlagos testalkatnál inkább vékonyabb vagyok. Szívbetegségről nem tudok, 8 évvel ezelőtt kardiológián is voltam szűrésen, családban sincs szívprobléma. Tüdőszűrésre is évente járok, idén is készülök. Pár hónapja voltam laborvizsgálaton, a jó HDL koleszterinszint mindig magas, ezenkivül a háziorvos vastablettát írt fel. Azért mégis aggaszt ez a fáradság a lépcsőzésnél, hogy milyen vizsgálatra kéne még elmennem, vagy csak a korral jár ami arányban van a sokkal több mozgással, sporttal? Természetes módon mit fogyasszak, vagy tegyek ami segíthet? Köszönettel: Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza fulladás témában

Kedves Kérdező!

Tulajdonképpen felsorolt minden fontos dolgot, ami okozhatja a problémáját. Az első mindjárt az edzettlenség. Ha nem mozog rendszeresen, akkor a szervezet így reagál egy erőteljesebb fizikai kihívásra. A 4. emeletre felmászni megerőltető még akkor is, ha ezt minden nap meg kell tennie. Ezen sokat ronthat a vashiányos vérszegénység, amikor is nincs elegendő vörösvértest, ami az oxigént szállíthatná az izmokhoz. Ilyenkor a szervezet megpróbálja pótolni a hiányzó oxigént, ezért gyorsabban veszi a levegőt, amit fulladásként él meg. Ha még így sem tud elég O2-t felvenni, akkor meg kell állnia, amíg enyhül a hiány az izmoknál. A harmadik dolog lehet valamilyen szívprobléma, szívelégtelenség, érszűkület. Ezek mellett a stressz is sokat ronthat az általános fizikai állóképességen.

A kivizsgáláshoz mindenképp szükséges lenne egy labor és vizeletvizsgálat, EKG, terheléses EKG, vérnyomásmérés. Ezekből kiderül, hogy van-e komolyabb szervi baja, vagy tényleg csak az edzettlenség számlájára írható a probléma.

Kérdés: 2012. április 25., 11:44; Megválaszolva: 2012. április 26., 22:31
Kérdések és válaszok: Sport és egészség
Mitől lehet? (boka panaszok)
Tisztelt Válaszadó! Az unokaöcsémmel kapcsolatban is szeretnék érdeklődni. Az unokaöcsém április végén lesz 18 éves, 194 cm és 105 kg. Iskolai-...
Könnyű mozgás esetén, erős...
Szép napot kívánok! Szerintem több mint 5 éve van egy lábbal kapcsolatos problémám, amellyel már bánom hogy nem foglalkoztam idejében. Az egész...
Sportsérülés a térdhajlítónál
Tisztelt Doktornő! 2 hónapja a heti foci alkalmak egyikén egy hátra sarkazó mozdulatnál fájdalmat éreztem a jobb lábam hátsó térdhajlatánál, a...
Mellkas fájdalom
Üdvözlöm! A tényekkel szeretném kezdeni. Két hete hagytam fel a dohányzással 11 év után. 2 hete kezdtem el edzeni, saját testsúlyos...
Súlyzós edzés hány éves kortól?
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Fiam 14 éves, utánpótlás futbalista.Heti négy edzése van. A sportorvostól nem volt alkalmam megkérdezni ezért itt...