Sérv: laparoszkópos vagy hálós műtét legyen?

Mésfél éve volt egy perforált vakbél műtétem. Egy hónapja észrevettem egy dudort a köldököm felett, az UH vizsgálat pedig megállapított egy két centis sérvkaput. Az lenne a kérdésem, hogy sürgősen meg kell-e operálni (kizáródás lehetősége miatt) , vagy várhat. Ha operációra kerül a sor, akkor a hagyományos műtétet javasolja, vagy az endoszkóposat, háló berakásával. Nem ismerem se az előnyeit, se a hátrányait.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sérv, laparoszkópos műtét, háló témában

A műtét után kialakult hasfali sérv műtétjét rövidesen iktassa be. Az idő elteltével a sérv nőni fog, és minél nagyobb, annál nagyobb megterhelés a műtét és a késői eredmények is a kisebb sérveknél jobbak. A hasfali sérv kizáródása ritka, de előfordulhat.

A hálós műtét előnyösebb, de ez mindkét műtéti típusnál megoldható. A laparoszkópos kisebb megterhelés a szervezet számára. Azt a műtéti eljárást válassza, amelyikben a választott intézetnek és sebésznek a legnagyobb a jártassága, hiszen azt végzik a legkevesebb szövődménnyel.

Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
Kérdés: 2009. augusztus 14., 22:46; Megválaszolva: 2009. augusztus 14., 22:46
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Lagyek serv es here duzadt
Udvozlom doktor ur engem jozsefnek hivnak 32 eves budapesti ferfi vagyok 2007 ben kaptam egy kagyek servet mejet akkor az orvos a derekamon levo sebes gyukadas...
Kezdődő hasi sérv?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 14 évvel ezelőtt volt egy epekő műtétem, ami rutinként 3 hétre sikerült és lett egy 27 cm-es vágás a hasamon, sajnos ...
Koldokserv
Tisztelt Doktor Ur! Azzal a kerdessel fordulok Onhoz hogy van nekem egy kiskori servem amit anno nem mutottek meg mert mondtak, hogy kicsi, nem regen...
Kiújult lágyéksérv
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron műtöttek lányéksérvvel hagyományos módon (5-6 cm-es sérvkapu volt) ami valószínűleg a túl intenzív edzés...