Mellkisebbítés

Tisztelt Boros doktor!

Egy észrevételt szeretnék tenni a mellkisebítés témában adott válaszára, amit idézek: "Orvosilag csak abban az esetben lehet indokolt, amennyiben tartós egésészségkárosítás lépne fel. Ilyen szituációt nehezen tudok elképzelni. A TB által finanszírozott műtétek között nem szerepel. Keressen fel egy emlőszakrendelést az esetleges pontos részletek miatt."

Ilyen szituációt valószínüleg azért nem tud elképzelni, mert nem viselt még extrém méretű (akár 4-5 kilót nyomó) melleket! Ezek viselése bizony mozgásszervi panaszokat okozhatnak viselőjüknek. Ezek között a legáltalánosabb a folyamatos hát/derék fájás, amit a súly okozta jelentős gerinc terhelés okoz, nem beszélve a rossz tartás, nyaki gerinc folyamatos terhelésére kialakuló meszesedéről, (sőt, gerincferdülés kialakulását is visszavezethető erre), ami már nem csak tünet, de egészségkárosító hatásként is felfogható.

Eléggé megdöbbentett a válasza..nem csak, mert ismeretei hiányosak, hanem mert kategórikusan kijelenti, a tb nem támogatja a műtétet. Valóban?
Kapaszkodjon meg! Éppen ezek miatt az indokok miatt a TB TÁMOGATJA bizonyos feltételek megléte mellett (pl valóban extrém méretek) a mellkisebítő műtéteket! Ha nem hiszi, járjon utána!

Üdvölettel: Kiskobak

WEBBeteg Szakértő válasza mellkisebbítés témában

Tisztelt Kiskobak!   Először is köszönöm az érdemi észrevételét. Ma Magyarországon évente 400-500 mellkissebítő műtétet végeznek. Ennek döntő többségét plasztikai sebészek és általában teljesen, vagy részben költségtérítésesen. Ma hazánkban ritkaságnak számítanak azok az emlőcentrumok, ahol plasztikai sebész végzettségű kolléga is dolgozik, így TB finanszírozottan elvégeznek ilyen műtétet. A szövegből esetleg félreérthető lehet, de higgye el nekem, hogy az Ön által leírt szituációban ritkán kerül sor ilyen típusú műtétre, mert vagy nincs orvos aki elvégezze, vagy nem indikálják a műtétet. Így talán már érthető, hogy miért tudok nehezen elképzelni ilyen szituációt. Az ország minden régiójáról nincs pontos információm, ezért javasoltam az emlőszakrendelés felkeresését, ahol pontosabb információkat tudnak mondani. Az OEP által kiadott beavatkozási listán nem szerepel a mellkisebítő műtét, azonban hasonló jellegű beavatkozásnak lejelenthető. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. augusztus 07.

Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet

Törzs és hasi izom panasza
Szeretnék segítséget és tanácsot kérni, mert teljesen el vagyok keseredve a tünetem miatt. Kórelőzményem: kb. 2,5 éve nehéz tárgyat kellett mozgatnom, és a...
Bélelzáródás műtét után
Üdvözlöm! Június végén kerültem kórházba hasi fájdalommal, még aznap megműtöttek (bélelzáródás miatt)."beteget egy napos panaszok széklet, szélmegállás...
Vakbélműtét felépülés
Kedves Doktor Úr! 27 éves, sportos (heti 4 edzés) férfi vagyok. Egy héttel ezelőtt estem át laparoszkópos vakbélműtéten, semmilyen komplikáció nem lépett...
Felkartörés velöűrszegezéssel
Tisztelt Doktor Úr/Nő 2022 októberében volt egy elesésből származó felkartörésem, amit velőűrszegezéssel rögzítettek. Már túl vagyok 30 gyógytornán, könyk...
Combizomsérülés utáni lábfájdalom
Kedves Doktornő . A panaszom a következő lenne . 7-8 hónappal ezelőtt, otthoni tevékenység közben sarokcsiszolóval belevágtam a jobb oldali combon belső...
PRP utáni vizesedés
Üdvözlöm! Január 13-án térdműtéten estem át porcleválás miatt (Laesio men. lat. gen. l.s.). A műtét utáni 3 héten PRP kezelésen vettem részt, hogy serkentsem...