Mellkisebbítés

Tisztelt Boros doktor!

Egy észrevételt szeretnék tenni a mellkisebítés témában adott válaszára, amit idézek: "Orvosilag csak abban az esetben lehet indokolt, amennyiben tartós egésészségkárosítás lépne fel. Ilyen szituációt nehezen tudok elképzelni. A TB által finanszírozott műtétek között nem szerepel. Keressen fel egy emlőszakrendelést az esetleges pontos részletek miatt."

Ilyen szituációt valószínüleg azért nem tud elképzelni, mert nem viselt még extrém méretű (akár 4-5 kilót nyomó) melleket! Ezek viselése bizony mozgásszervi panaszokat okozhatnak viselőjüknek. Ezek között a legáltalánosabb a folyamatos hát/derék fájás, amit a súly okozta jelentős gerinc terhelés okoz, nem beszélve a rossz tartás, nyaki gerinc folyamatos terhelésére kialakuló meszesedéről, (sőt, gerincferdülés kialakulását is visszavezethető erre) ami már nem csak tünet, de egészségkárosító hatásként is felfogható.

Eléggé megdöbbentett a válasza..nem csak, mert ismeretei hiányosak, hanem mert kategórikusan kijelenti, a tb nem támogatja a műtétet. Valóban?
Kapaszkodjon meg! Éppen ezek miatt az indokok miatt a TB TÁMOGATJA bizonyos feltételek megléte mellett (pl valóban extrém méretek) a mellkisebítő műtéteket! Ha nem hiszi, járjon utána!

Üdvölettel: Kiskobak

WEBBeteg Szakértő válasza mellkisebbítés témában

Tisztelt Kiskobak!

 

Először is köszönöm az érdemi észrevételét. Ma Magyarországon évente 400-500 mellkissebítő műtétet végeznek. Ennek döntő többségét plasztikai sebészek és általában teljesen, vagy részben költségtérítésesen. Ma hazánkban ritkaságnak számítanak azok az emlőcentrumok, ahol plasztikai sebész végzettségű kolléga is dolgozik, így TB finanszírozottan elvégeznek ilyen műtétet. A szövegből esetleg félreérthető lehet, de higgye el nekem, hogy az Ön által leírt szituációban ritkán kerül sor ilyen típusú műtétre, mert vagy nincs orvos aki elvégezze, vagy nem indikálják a műtétet. Így talán már érthető, hogy miért tudok nehezen elképzelni ilyen szituációt. Az ország minden régiójáról nincs pontos információm, ezért javasoltam az emlőszakrendelés felkeresését, ahol pontosabb információkat tudnak mondani. Az OEP által kiadott beavatkozási listán nem szerepel a mellkisebítő műtét, azonban hasonló jellegű beavatkozásnak lejelenthető.

Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebészÜdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Kérdés: 2009. augusztus 07., 12:06 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 12:06
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...
Ufn szegezés