Vegbelrak mutet

Kedves Doktor Ur_No nagymamamnak agusztusban vegbelverzese volt ezt kovetoen decemberben, orvoshoz fordult tukrozes utan az orvos azt mondta vegbelrakrol van szo a vegbeltol 9, 10 cm re daganatot talalt. Azt mondta hogy csak sztomaval lehet megoldani a sebeszeti beavatkozast.Kerdesem az lenne, hogy csak ilyen eljarassal lehet megoldani a dolgot tehat nem lehetne olyan mutet hogy ne keljen kivezetest csinalni? Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel!

Dr. Somorjai Attila válasza végbélrák témában

Kedves Kérdező,

Erre a kérdésre a részletek ismerete nélkül nehéz lenne válaszolni. Amennyiben szövettanilag igazolt a végbélrák, gyógyulás gyakran csak radikális műtéttől remélhető, de az élet meghosszabbítása, a minél hosszabb panaszmentes túlélés biztosítása mindenképpen cél. Viszont az életminőséget a kivezetés (sztóma) annyival nem rontja és befolyásolja, mint egy elégtelen műtét, ami után a betegség (daganat) kiújulási aránya igen magas, és ez már igen gyors állapotromlással is járhat. A 9-10cm-es magasság önmagában nem elég információ, ismerni kell a daganat egyéb tulajdonságait is. Javaslom nagy onkosebészeti centrumban is kérjen véleményezést a nagymamája betegségéről, de ha egybehangzóan a kivezetéssel járó műtétet javasolják, akkor mindenképp fogadják el. Az általunk operált betegeknél az a tapasztalat, hogy később már teljesen természetes dolognak tartják a sztóma használatát, ez tehát ne legyen visszatartó erő.

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2013. január 14., 09:43 ;Megválaszolva: 2013. január 15., 20:22
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Meddig fáj?
                   Tisztelt Doktornő! 5 hónapja műtöttek...
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...