Sérvműtét

Tisztelt WebDoktor! Lágyéksérvvel kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Kb.4-5 éve kiújult sérvem lett, amit orvos látott és lágyéksérvnek diagnosztizált. Sajnos a körülmények úgy adódtak, hogy azóta sem tudtam magam megműttetni. Tüneteim erősebbek lettek, ami azt jelenti, hogy a sérvem már nagy kiterjedésű, herezacskóba leterjedő, szemmel látható. Sérvkötőt viselek, de álló-ülőhelyzetben is kicsúszik a sérvem. Fekvő helyzetben, óvatos nyomkodással, mozdulattal tudom "visszahelyezni" csak, Amint lefekszem beleim is furcsa hangot adnak. Ha nem étkezem (bélrendszer üres) , akkor erős hasi görcsök kínóznak, összegörnyedek a fájdalomtól. Mozgásban nem kortlátoz a sérv. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire lenne sürgős a műtét, hasi v. laparoszkópiás műtéttel oldható-e meg a sérvproblémám illetve mennyire veszélyes kizáródást illletőleg, ha még egyelőre nem műtenek. Kérdésemre válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagy Károly

Dr. Somorjai Attila válasza lágyéksérv témában

Kedves Kérdező!

A lágyéksérv ez esetben egyenlő műtét. Amelynek már csak az időpontja a kérdés. Elmondása szerint ez egy kiújult sérv, az hogy könnyen „ki-be” járkál, nagyobb sérvkapura utal, ami a legveszélyesebb szövődmény - a kizáródás - kockázatát ugyan elméletileg csökkenti, de viszont arra utal, hogy ez biztosan csak egyre nagyobb és panaszosabb lesz. Amennyiben mégis kizáródna, az pedig sürgős, akár kiterjesztettebb hasi műtétet von maga után (még a bélelhalás lehetősége is a kockázatok között van) . A sérvkötő pedig csak egy szükséges, átmeneti, „rossz” megoldás, ami hosszú távon a hasfal további elgyengülésével még inkább ront az állapoton.

Javaslom, mihamarabb konzultáljon sebészével, vagy igény szerint keressen meg az oldalunkon található elérhetőségen, mert amennyiben nincs egyéb társbetegség, ami a műtétet lényegileg befolyásolná, akkor Önnek is érdeke, hogy mihamarabb túl legyen rajta.

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2012. október 17., 14:21; Megválaszolva: 2012. november 26., 18:25
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Lágyéksérvre hajlamos vagyok....
Tisztelt Doktornő! Még egészen kicsi koromban műtöttek jobb oldali lágyéksérvvel, és néhány éve egy vizsgálat után azt az eredményt kaptam...
Lágyéksérv kiújulása műtét...
Tisztelt Doktor Úr! Már 8 hete, hogy kétoldali lágyéksérvvel műtöttek (laparoszkópos módszerrel) . Körülbelül a jobb oldali combhajlatban volt...
Combom külső felén égető, szúró...
Üdvözlöm Zoltán vagyok 50-éves. Szeptember végén sikeres jobb oldali lágyéksérv műtétem volt, viszont azóta a bal combom külső részén kB 20 cm...
Egynapos sebészet keretében...
Tisztelt Dr. Árki Ildikó! 2019. január 8- án fogok átesni egynapos sebészet keretében jobboldali lágyéksérv műtéten. Sajnos 1- es típusú...
Meddig lehet a lágyéksérv műtétet...
A héten jobboldali lágyéksérvet diagnosztizáltak nálam. Nem fáj, csak köhögéskor lehet tapintással érzékelni. Legkorábban szeptemberben tudnak...