Epecsorgás, hasnyálmirigy gyulladás

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 62 éves és epekőre műtötték, az epehólyagja krónikusan gyulladt volt, amiben nagyon sok apró kövecske és morzsalék volt jelen! A szükséges megelőző vizsgálatok elvégzése után 1 héttel került sor a műtétre! Az eljárás során végül is sikerült alkalmazni a laporoszkópos megoldást, ami korábban kétséges volt a fiatalkori lépeltávolítás miatt! A beavatkozás után ürült a sebváladék, majd harmadnap amikor ez teljesen elállt, az epéje kezdett folyni viszonylag nagy mennyiségekben, ami napi 200-400 millilitert jelentett, ám az orvosok nem tudták ennek okát és különböző vizsgálatokat végeztek napokon keresztül, azonban az epecsorgás 6 nap elteltével sem állt el, amikor úgy döntöttek, hogy ERCP vizsgálatot végeznek, ami azonban sikertelen volt, mert a műszerrel többszöri próbálkozás ellenére sem jutottak el a megfelelő helyre, mélységbe, viszont a kontraszt anyagot beadták neki, ez után édesanyám hasnyálmirigye nagyon súlyosan begyulladt, az amiláz értéke közel 3000 és a CRP-je is 200 volt! Kérdésem a következő: az ilyen jellegű epecsorgásnak általában mi az oka és mi rá a gyógymód, megoldás? ERCP után miért gyullad be a hasnyálmirigy rettentő súlyos állapotban? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza epekő témában

Tisztelt Kérdező!

Az első lépés valóban az epecsorgás helyének a megállapítása. Az epe jöhet a májágyból, az epevezetékből is. Ennek tisztázására valóban az ERCP vizsgálat a megfelelő. Azonban az epevezeték és a hasnyálmirigy vezeték együtt nyílik a patkóbélbe, így a vizsgálat értékeléséhez nélkülözhetetlen kontrasztanyag okozhat hasnyálmirigy-gyulladást. Ez egy ismert és sajnos nem ritka veszélye a vizsgálatnak. Amennyiben az ürülő epe mennyisége nem csökken tovább kell lépni, akár az újabb műtét is szóba jön. Erről nyilatkozni több információ birtokában lehet csak.

Kérdés: 2012. június 15., 04:15; Megválaszolva: 2012. június 17., 10:56
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus