• Reflux mellett terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 20 éves vagyok, pár hónapja állapítottak meg nálam refluxot és rekeszsérvet. Azt szeretném kérdezni, hogy reflux mellett teherbe lehet esni, és mennyi az esélye annak, hogy ki tudom hordani. Nem most akarok még babát, de egy pár múlva mindenképpen. És, hogy erős hátfájásom van, lehet valami köze a refluxnak ehhez? Fekélyt nem állapítottak meg, tudom, hogy kialakulhat bármikor, de szedem folyamatosan a savlekötőt(controloc 40 mg) így kevesebb az esély, hogy kialakul nem?

        Dr. Csuth Ágnes válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező! A terhességgel járó élettani folyamatok (a simaizmok ellazulása, a fokozódó hasűri nyomás) a reflux betegség romlását okozzák. Emellett a terhesség reflux nélkül is okozhat hányingert, hányást, különösen az első trimeszterben. A jelenlegi szakmai irányelvek a következőt javasolják: Elsődlegesen életmódi és diétás változtatás ajánlott (gyakori kis étkezés, szénsavas italok, kávé, kakaó kerülése), nyálkahártyát bevonó védőszerek: sucralfat, második lépcsőben ranitidin hatóanyagú savcsökkentőket javasolnak , ezekkel van legtöbb tapasztalat, kockázat nélkül használhatók az első trimeszterben is. Az új protonpumpa gátló készítmények a terhesség szempontjából biztonságos B kategóriába vannak sorolva (kivéve az omeprazolt, mely kerülendő), ennek ellenére a kellő tapasztalat hiánya miatt alkalmazásuk nem javasolt. Azonban az önhöz hasonló problémával küzdő kismamák egyre nagyobb számban szednek ilyen készítményeket, a legtöbb tapasztalat a lansoprazollal van, így ha az ranitidin terápia nem elég, az eredeti lansoprazol készítmény adása javasolt lehet (természetesen a kockázat/haszon mérlegelésével, de ha reflux miatt nem tudta a korábbi babát vállalni, elég nagy a haszon oldal, míg a kockázat kicsi). Emellett a Salvus vizet sok savtúltengéssel küzdő beteg használja kedvező tapasztalatokkal.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 17., 10:07; Megválaszolva: 2011. január 18., 17:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés