Helicobacter

07.02.-án helicobacter vizsgálaton voltam, pozitív lett. Kaptam rá gyógyszereket, amiket be is szedtem. Majd újabb kontroll vizsgálat(kilégzési teszt), ami szintén pozitív lett. A doktor úrtól nem kaptam most semmilyen gyógyszert. Kontroll 1 év múlva. Fontos kiírtani ezeket a baktériumokat? Én azt hallottam, hogy akár gyomorrákot is okozhat, ha nincs kiírtva, kezelve. Azt szeretném kérdezni, hogy forduljunk-e másik orvoshoz ezzel a problémával, vagy tényleg nem kell ezután kezelni? Köszönettel: Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a helicobacter témában

A Helicobacter jelenléte a gyomorban krónikus gyomorhurutot, fokozott savtermelést eredményez. A krónikus gyulladás évek-évtizedek alatt tényleg megnövekedett gyomorrák-rizikót eredményez. A jelenlegi szakmai ajánlás azt mondja, hogy ha ismert a helicobacter pozitivitás, kezelni kell a beteget. Ha az első vonalbeli terápiával nem sikerült kiirtani, létezik második választandó kezelés. Ha ez is eredménytele, mindeképp gastroenterológiai központ felkeresése (tenyésztés+antibiotikum rezisztencia meghatározás) szükséges.

Kérdés: 2010. augusztus 23., 11:47; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 16:09
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
reflux betegség ?
Kedves Doktor Úr! Dec 16.-án Tüdőgyógyász refluxot diagnosztizált . Pantoprazol 2x40 mg- t,Quamatel 1x40 mg-t írt és Gaviscont javasolt. Gaviscon...
Lehetséges reflux?
Tisztelt Doktor úr! Az utóbbi 4-6 hónapban érzem, hogy sűrűn jön fel a savam akár munkahelyen munkaközben, vagy evés után pár órával, illetve...
mellkas fájdalmam oka?
Tisztelt Doktornő! November közepén kezdődtek a tüneteim. Orrdugulás,melyet a mellkason keresztül a gyomorszájamig éreztem. Ezen az úton végig nem...
Quamatel meddig szedherő
Tisztelt Doktorúr! 2 éve Gerd-et diagnosztizáltak nálam, gyomortükrözés után a nyelőcső savas felmaródását állapították meg.Napi 2×1 40 mg...
Gyomor égés
Kedves Dr Plósz János úr! Öntől szeretnék kérdezni. Már lassan 4 hónapja ég a nyelőcsövem,torkom,olyan érzés mintha belülről pici sok apró...