Savkötő szedése

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Gasztroenterológiai kérdéssel fordulok Önhöz. Eredetileg hosszú ideig fennálló panaszaim miatt (hangos emésztés, puffadás, erőteljes bélmozgások) fordultam szakorvoshoz 2006-ban. Tulajdonképpen minden negatív volt (laktóz-intolerancia, ételallergia, a vérkép jó...), a gyomortükrözés viszont megállapította: reflux oesophagitis, antrum gastritis. Ezután Cintroloc 2 X 40 mg-ot szedtem 6 hónapig, valamint rövidebb ideig Cerucalt és Pankreoflatot. Furcsa viszont, hogy a nem sokkal később végzett gyomor-bél passage leletre az volt írva: "A nyelőcső szabályos, reflux nincs." Mindezek után fél év elteltével egy magánorvost kerestem fel, akihez azóta is járok. Megnézte a leleteket, és azt mondta, nincs komolyabb probléma a refluxon kívül, a bélmozgás meg idegi alapon lehet, IBS-em van. Ő azóta is tulajdonképpen csak gyógyszert ír fel: Refluxont szedek (1 X 30 mg-ot), de vizsgálatot nem végzett. Amikor rákérdeztem, azt mondta, újabb gyomortükrözés akkor szükséges csak, ha panaszom van. A kérdésem, hogy mivel azokat a súlyosabb tüneteket, amelyekkel eredetileg orvoshoz fordultam, ma már nem, vagy csak ritkán érzékelem, feltétlenül szükséges-e a gyógyszert szednem. (Vagy ha egyszer refluxot állapítanak meg, azt már folyamatosan, egész életen át feltétlenül kell szedni? ) A Refluxont ugyanis így már 2007 óta szedem az orvos utasítására, szakvizsgálaton azóta nem voltam, mert nem küldött, a gyógyszernek pedig a betegtájékoztató szerint számos mellékhatása lehet. A kérdést úgy is feltehetem, hogy annak nagyobb-e a kockázata, ha egyszerűen abbahagyom a savkötő szedését, vagy annak, ha tovább is szorgalmasan beveszem naponta úgy, hogy nem érzékelek tüneteket. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a reflux témában

A savcsökkentők reflux-betegségben tüneti terápiának minősülnek, nem magát a refluxot szüntetik meg, hanem a refluxatum savs vegyhatását. A reflux betegségből való gyógyulás az életmódi változásoktól várható (gyakori, rendszeres, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, hasüri nyomás csökkentése). Véleményem szerint érdemes 1-2 hónapig a felezett dózist szednie (15mg), majd ha nem jelentkeznek panaszok megfontolható a gyógyszer teljes elhagyása.

Kérdés: 2010. július 12., 13:22; Megválaszolva: 2010. július 13., 14:58
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Refluxom van?
Tisztelt Doktor Úr! 2020. Decemberében maró légcső fájdalmat, torokfájdalmat, hányingert kezdtem tapasztalni, azóta a fájdalmaim fenn állnak és...
reflux betegség ?
Kedves Doktor Úr! Dec 16.-án Tüdőgyógyász refluxot diagnosztizált . Pantoprazol 2x40 mg- t,Quamatel 1x40 mg-t írt és Gaviscont javasolt. Gaviscon...
Lehetséges reflux?
Tisztelt Doktor úr! Az utóbbi 4-6 hónapban érzem, hogy sűrűn jön fel a savam akár munkahelyen munkaközben, vagy evés után pár órával, illetve...
mellkas fájdalmam oka?
Tisztelt Doktornő! November közepén kezdődtek a tüneteim. Orrdugulás,melyet a mellkason keresztül a gyomorszájamig éreztem. Ezen az úton végig nem...
Quamatel meddig szedherő
Tisztelt Doktorúr! 2 éve Gerd-et diagnosztizáltak nálam, gyomortükrözés után a nyelőcső savas felmaródását állapították meg.Napi 2×1 40 mg...