• Reflux gyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz János Doktor úr!

        13 éves kislányom problémájával kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Három éve gyomor rtg. alapján állapitották meg, hogy refluxos. Akkor a Ranitidin 150 mg-os gyógyszert kapta. Egy doboz után megszüntek a problémái. Visszamentünk a gyerm.gasztrora, ahol a főorvosnő kiirta a következő dobozzal, de azt mondta csak akkor szedjük, ha probléma van, visszamennünk is csak probléma esetén kell. Pár hónapig nem volt gond, aztán mikor volt elkezdte szedni a Ranitidint, ekkor már nem volt elég egy dobozzal, visszamentünk és azt mondták próbálja reggel és este szedni. Igy segitett. Gyakorlatilag mindig többet-többet kellett szednie, ahhoz, hogy tünetmentessé váljon. Most ősszel szintén elkezdte szedni, már a harmadik  doboznál tartunk, de szinte nincs hatása. A gasztróra nem akar visszamenni, mert ott vagy gyom.tükrözést, vagy 24 órás mérést helyeztek kilátásba. Igaz ott is mondtam, kislányomnak is mondom, hogy egyikbe sem fogok beleegyezni, de annyira fél, hogy nem tudom kitenni annak a traumának, hogy visszavigyem. Ezért a gyerm.orvosunktól kértem, hogy a Ranitidin helyett irjon valami másik gyógyszert, de azt mondta nincs értelme, mert ezek egy elven müködnek, inkább térjünk vissza a napi két szemre.

        Én a magam tapasztalatából tudom, mivel erős refluxos vagyok, hogy mikor már hónapokig szedek egyfajta gyógyszert, akkor egy idő után semmit nem jelent, és amint egy ujat ir fel a háziorvosom, attól  már az első doboz után tünetmentes vagyok.

        Abban szeretnék tanácsot kérni a Doktor úrtól, hogy milyen gyógyszert javasol egy 13 éves gyermeknek a Ranitidin helyett?

        Tanácsát előre is nagyon köszönöm!

        Tisztelettel: Sz. Kati

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        A reflux-betegség terápiájában a savcsökkentők tüneti kezelésnek számítanak, mivel magát a refluxot nem akadályozzák meg, csak a refluxatum savasságát szüntetik meg, így gyors panaszmentességhez vezetnek. 13 éves korban már nem kontraindikéltak az erősebb savgátlók (PPI-szerek, pantoprazol, rabeprazol, stb., ) sem, illetve 35 kg-os testsúly fölött használható a Domperidon EP tabletta, mely a nyelőcső-gyomor motilitást javítja illetve a záróizom-funkciót erősíti. Tekintettel a gyermekkorra, a gyógyszeres terápia helyett (mellett) az életmód megfelelő változtatása (gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése) és a stressz megfelelő feldolgozása (jóga, relaxatio, autogén tréning)segíthet.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-02 21:57:58; Megválaszolva: 2010. február 02., 21:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: