Meggyógyul-e a reflux?

Tisztelt Doktornő / -Úr!

2004-ben volt szerencsém alávetni magam egy fincsi gyomortükrözésnek (bőrkiütések okát firtattuk) , amikoris egy tünetet nem okozó, ámde II. stád. nyelőcsőgyulladásos refluxot találtunk (helicobacter neg.) . Nexiumot szedtem 1.5 évig. Közben volt egy kontroll endoszkópia, javult is szépen.

A kérdésem (mert hiszek a megelőzésben): ez akkor most meggyógyult? Vagy csak egy súlyosabb szövődménynél derül ki, hogy nem? Kell ezt nézegetni időnként? Esetleg foylamatosan gyógyszerezni (szakaszosan? ) ? Még csak 36 vagyok....

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza reflux témában

Kedves Kérdező!

A reflux-betegség a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutásakor jelentkező panaszokat jelenti. Ennek oka a nyelőcső-gyomor közötti záróizom nem megfelelő működése. Bizonyos mennyiségű savas refluxa mindenkinek van (különösen nagyobb étkezéseket követően) , betegséggé igazán akkor válik, amikor rendszeres panaszokat okoz. Az életmód egészségesebbé tételével (gyakori, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése, hasűri nyomás csökkentése, fogyás) a reflux is megszűnhet. Azonban tekintettel a panaszmentesen észlelt nyelőcső-gyulladásra néhány évente végzett kontroll indokolt lehet.

 Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 10., 09:34; Megválaszolva: 2009. július 10., 09:34
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mellkasi fájdalom,rendszertelen...
Üdvözletem! Kb egy hónapja időszakosan jelentkező és változatos intenzitású mellkasi fájdalom végett írok Önnek,sok esetben nyilallóan roham...
Vashiányos vérszegénység
Savcsökkentő
Gyomorfájadom és reflux
Nyitott gyomorszáj?