• Reflux és terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Reflux betegségem van, és kisbabát szeretnék, de iszonyatos fájdalmam van, amikor teherbe esek, semmi nem marad meg a gyomromban. Kb. 2 hónapja vetettem el egy babát, mert nem lehetett szedni a gyógyszereimet, de szeretnék még babát.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Sajnos a terhességgel járó élettani folyamatok (a simaizmok ellazulása, a fokozódó hasűri nyomás) a refluxbetegség romlását okozzák. Emellett a terhesség reflux nélkül is okozhat hányingert, hányást, különösen az első trimeszterben.

        A jelenlegi szakmai irányelvek a következőt javasolják:

        Elsődlegesen életmódi és diétás változtatás ajánlott (gyakori kis étkezés, szénsavas italok, kávé, kakaó kerülése), nyálkahártyát bevonó védőszerek: sucralfat  (Venter granulátum), második lépcsőben ranitidin hatóanyagú savcsökkentőket javasolnak (Ulceran, Zantac), ezekkel van  legtöbb tapasztalat, kockázat nélkül használhatók az első trimeszterben is. Az új protonpumpa gátló készítmények a terhesség szempontjából biztonságos B kategóriába vannak sorolva (kivéve az omeprazolt, mely kerülendő),   ennek ellenére a kellő tapasztalat hiánya miatt alkalmazásuk nem javasolt.

        Azonban az önhöz hasonló problémával küzdő  kismamák egyre nagyobb számban szednek ilyen készítményeket, a legtöbb tapasztalat  a lansoprazollal van, így ha az ranitidin terápia nem elég, az eredeti lansoprazol készítmény adása javasolt lehet (természetesen a kockázat/haszon  mérlegelésével, de ha reflux miatt nem tudta a korábbi babát vállalni, elég nagy a haszon oldal, míg a kockázat kicsi).

        Emellett a Salvus vizet  sok savtúltengéssel küzdő  beteg használja kedvező tapasztalatokkal.


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-21 17:32:24; Megválaszolva: 2011. július 29., 08:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: