Reflux és más betegségek

Tisztelt Doktornő! Refluxomra savlekötőt (Lansone napi 1) írtak fel. Egy hónap után gyengének éreztem magam, keserű ízt éreztem állandóan, az egész testfelületemen a bőröm alatt bizsergést, bizonyos zene hallatára ez még fokozódott, éjjel nem tudtam aludni, a nyelvem mintha megdagadt volna, a menstruációm állandóan megvolt (gyengén) , voltam nőgyógyásznál, nem talált semmit. A belgyógyászaton másik savlekötőt írtak, ennek hatására a tüneteim fokozódtak, félelemérzésem volt, kis problémákat felnagyítottam. Újabb savlekötő (Quamatel 40 mg napi 2szer 1) , plusz Rexetin 2szer 1.Béltükrözésre jegyeztek elő. Ekkor a gyógyszerész felhívta a figyelmemet, hogy ezekkel a gyógyszerekkel óvatosan bánjak. Ekkorra az első gyógyszer bevétele óta másfél hónap telt el, már a súlyomból 6 kg-ot leadtam. Pocsék állapotban voltam. Rájöttem, hogy ezek a problémáim a gyógyszerektől vannak. A sűrgősségin azt mondták, hogy nem. Menjek el nőgyógyászhoz, fogorvoshoz, gégészetre góckutatásra, ha ez mind negatív lesz, akkor keressek fel egy pszihológust. Ekkor azt mondtam, nem szedek semmiféle gyógyszert. Szép lassan helyre jöttem, kb fél év múlva mondhattam el magamról, hogy kezdek a régi önmagam lenni. Ez már 3 éve volt, de még mindig nem hagy nyugton, hogy akkor mi lehetett velem. Azóta sem szedek semmiféle gyógyszert. A hasi fájdalmam már egy éve nincs, de a savas felböfögés bizonyos ételek esetén igen, ezeket próbálom elkerülni. Aludni nem kell felpócolni magam, éjjel ilyen problémáim nincsenek, este 6 után nem eszem. Szóval sok odafigyeléssel gyógyszer nélkül is megoldható ez a probléma.

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Tisztelt Kérdező!

Visszamenőlegesen én is úgy gondolom, hogy a gyógyszer mellékhatása lehetett. A nehezebb étkezést követő epizódikus refluxos panasz még nem jelent betegséget, tulajdonképpen természetes jelenség. Sajnos a nem természetes életmódunk provokálja ezeket a gyakori gyomor-bél panaszokat. Gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezéssel, megfelelő testmozgással, normális testsúly megtartásával szinte minden ilyen jellegű panasz megelőzhető.

Dr. Plósz János

Kérdés: 2008. december 23., 14:49 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 11:39
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux betegség
Gyomorpolip
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e