Terhesség, gyomorsav és reflux

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! A tanácsát szeretném kérni. 6 éve refluxal küzdök. Pantacid Fluxot szedtem rá évekig, mígnem az állapotom tovább romlott. Nemrég gyomortükrözésen estem át és Losec nevű protonpumpa gátlóra cserélték a gyógyszeremet. 20 mg, napi kettőt kell szednem. Most két hónapos terhes vagyok, a gasztroenterológus javaslatára napi egyre csökkentettük a gyógyszer szedésemet.Bár a protonpumpa gátló szerek szedése terhesség alatt nagyon megosztja az orvosokat, a gasztroenterológus szerint ezt szabad a terhesség alatt is szedni. Kénytelen is vagyok, mert így is rosszul érzem magam. Állapotom ismét romlott és félek, ez a baba növekedésével csak rosszabb lesz. Folyamatos émelygés, hányinger, túl sok a gyomorsavam, melyet a gasztroenterológus is megerősített. Sokmindennel próbálkoztam már (Salvus víz, Rennie, korpovit keksz) , de semmi nem használt. Kérem Segítsen. Köszönettel.

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A PPI típusú savcsökkentők valóban nem javasoltak terhesség alatt, de a kockázat/haszon mérlegelésével rendelhetők. Javaslom, a Losec-et cserélje pantoprazol vagy lansoprasol tartalmú készítményre (mert ilyen szempontból az omeprazol a legkevésbé javasolt választás) .

Kérdés: 2012. december 16., 14:34; Megválaszolva: 2012. december 19., 07:43
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux betegség
Gyomorpolip
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e