• Gasztroenterológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! Fél éve gyomortükrözés során Barret metaplasia-t állapítottak meg. Úgy tudom, hogy ez legfőképpen a gyomorégés következtében alakul ki. Legelőször dupla dózisú (2*40 Mg-os) savlekötőt szedtem, majd 1*40 mg-ra, később pedig 1*20 mg-ra módosult. Legutóbbi az én javaslatomra, ugyanis egyszerűen nem érzem, hogy égne a gyomrom, nincsen panaszom. Reggelente szoktam érezni, hogy kapar a torkom, illetve mintha kiszáradt volna, esetleg ez a jelleggű fájdalom, de mást nem tapasztalok. Sokan panaszkodnak, hogy ég a gyomruk és sok a savuk, én viszont elképzelni nem tudom, hogy milyen érzés lehet, de mégis kialakult egy Barret-metaplasiám. A kérdéseim, melyre szeretnék választ kapni: - az én esetemben a lefekvés előtti gyógyszerszedés lenne a megfelelő? - nem lehet helyreállítani a nyálkahártyát? - régebben ha beteg voltam mindig forró teát ittam, gondoltam ez jót fog tenni, lehet, hogy ez okozta a vesztem? A legfőbb bajom, hogy nem tudom mit tegyek ez ellen, ugyanis mivel nincs fájdalmam nem tudom, hogy javul-e az állapotom, nem tudom min kellene változtatnom. Tehát nem tudom, hogy egy vmilyen szokásom okozta ezt, vagy csak a forró tea. Azt tudom, hogy rendszeres kell mennem tükrözésre. Kérem szíves segítségét! Gábor

        Dr. Plósz János válasza a Barett-nyelőcső témában

        A forró és fűszeres italok-ételek nem tesznek jót a nyelőcső és gyomornyálkahártyának. Az esti gyógyszerbevétel jó ötlet, de azt tudatosítani kell, hogy a gyógyszerbevétel körül 1-2 órával legyen étkezés, mert a savcsökkentők csak az aktív savtermelő sejteket gátolják. Ezen kívül tényleg a rendszeres ellenőrzés a lényeges teendő.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. április 10., 02:41; Megválaszolva: 2012. április 11., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: