• Mit jelent ez a lelet pontosan? Meggyógyulhatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A szövettani leirás:Antrum tipusú gyomornyálkahártya részletek, súlyos idült gyulladással, folliculus képződéssel, diffúzan kifejezett aktivitási jelekkel, gócosan intestinális metaplasiaval, illetve reaktív atípiával a mirigyhámban. A lamina propria intenziven bevérzett. Az egyik szövetrészlet felszine erodalt. Malignitás nem merül fel.Helicobacter pylori pozitív. Jelenleg eradikáció történik, március közeoén kell mennem Urea-kilégzési tesztre.Szeretném tudni pontosan a szövettani eredményem jelentését.Én azt következtettem ki, hogy a nyálkahártya ilyen stádiumból már nem regenerálódik, akkor most már biztos, hogy kialakul a rák? Mit tehetek, hogy ez ne következzen be? Persze nem tudtam mindent értelmezni.Szeretném tudni mi is ez valójában? Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a gyomorfekély témában

        A szövettani lelet a gyomornyálkahártya súlyos gyulladását, felmaródását mutatja. Ennek oka részben a helicobacter-fertőzés, részben a túlzott savtermelés okozta károsodás lehet. Egyáltalán nem biztos, hogy ebből valamikor is rák alakulna ki, érdemes a helicobacter-fertőzésr kezelni, illetve savcsökkentőket szedni. A javulást endoscoposan javasolt követni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. január 31., 11:39; Megválaszolva: 2012. február 01., 17:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: