Orthorexia nervosa?

A segítségüket szeretném kérni, ugyanis az egyik lányom múlt tavasszal elhatározta, hogy roppant egészségesen akar élni, vagyis sok mozgás, tudatos táplálkozás – akkor 52 kg volt (164 cm, 15 éves) . Ennek eredményeként "összeturmixolt" magának a sok magazin, internetes info alapján egy étrendet (szénhidrátot alig evett, zöldséget, tejterméket, sovány húst bőségesen) és naponta többször edzett, így a nyár végére 43 kg-ra lefogyott, menstruációja kimaradt, haja hullani kezdett. A fogyás drasztikus része a háromhetes nyaralás idejére esett, ahol rengeteget túráztunk, úsztunk, tűző nap, esti főtt étel (amit ő alig-alig evett meg, mert este enni nem egészséges), és mérni nem tudtuk., Amikor hazaérve a mérlegre állítottuk, ő is nagyon megijedt a hirtelen fogyástól, mert akkor szembesült azzal, amit mi finoman jeleztünk felé, hogy nagyon vékony lett. Szeptember végére visszahízott 48 kilóra, ezt azóta is tartja, hetente ellenőrizzük, de még mindig kilátszódnak a csontjai, a nőiessége megcsappant. Bár a súlya éppen elfogadható, még aggódunk, mert azt látjuk, mindig görcsöl, mert nem tudja jól, hogy mikor, mit, mennyit ehet, mennyit mozogjon. Néha literszámra issza a tejet, eszi a sok túrót édesítőszerrel, gyümölccsel, ha pedig 48 kiló alá csökken a súlya, eszi a sütit, csokit. Hajnali 6-kor már reggelizik, többnyire szénhidrátszegény ételeket. 12-kor már nagyon éhes, és előfordul, hogy a későbben kelők akkor még nem tudnak vele ebédelni, emiatt gyakran előfordul, hogy egyedül eszik, amit nagyon fájlalok. A levesbetétből és a krumpliból, rizsből szinte semmit nem eszik, húst, salátát, zöldséget bőségesen. Délután sokszor eszik gyümölcsöt, joghurtot, sajtokat, de 5 után már semmit. Támogatjuk abban, amiben lehet, és amire munka és négy gyerek mellett képes vagyok, minimális zsiradékkal, cukor nélkül, rántás nélkül főzök, sütök teljes-kiőrlésű lisztből készült kenyeret… A ténykedését a fogyása alatt és most sem nézzük ölbe tett kézzel, nagyon finoman és óvatosan próbáltuk terelgetni, és tudtunk is hatni rá, de kamaszlányként a mi tanácsainkat fogadja el a legnehezebben, különösen most, hogy már nem olyan látványos a gond. Mivel a súlya nem olyan vészes, tartok attól, hogy egy orvos nem vesz komolyan minket, de úgy gondolom, hogy a görcsölés semmilyen téren nem jó, ezért nagyon jó lenne, ha rendet lehetne tenni a fejében az egészséges életmóddal kapcsolatban, de nem tudom kihez fordulhatnék, akinek a tanácsait egy tinilány elfogadja. Azt látom, ez a probléma általános, sajnos, sok fiatal lány a gimnáziumban, a lányaim korosztályában étkezési problémákkal küzd, többen anorexiások, bulimiások. Milyen nagy szükség lenne arra, hogy az iskolában ezekkel a témákkal is foglalkozzanak. Hálásan köszönöm segítségüket:

Dr. Veress Dóra válasza testképzavar témában

Kedves Asszonyom! Nagyon jól látja, hogy a tizenévesek körében szinte teljesen elfogadott a koplalás és valamilyen mesterséges ideálnak való megfelelés igénye. Szerencsére az ön lánya jó, szerető, elfogadó családban él és (leírása alapján) tisztában van azzal, hogy meddig mehet el a fogyókúrában. Jó jel az, hogy eszik, ha éhes, és hogy az alapvető tápanyagokat beviszi a szervezetébe, így nem alakul ki nála hiánybetegség. Önök annyit tegyenek meg, hogy figyelik őt és ha megint rossz irányba kezdene csúszni, akkor visszatérítik a jó útra. Ha romlik a helyzet, akkor fel lehet keresni egy pszichológust, aki elbeszélget a lányával és szükség esetén kezeli a probléma mögött megbúvő pszichés okokat.

Megválaszolva: 2011. május 01.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Étkezési zavar
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt egy hónapban problémáim vannak az étkezéssel. Nem szeretek enni mert dagadtnak látom magam és félek, hogy mégjobban elhízom. Négy...
Pszichés gondok?
Kedves Doktor Nő! Üdvözlöm, 2 gyermekes családapa vagyok! Boldog házasságban élek, azonban néhány hete, talán hónapja is van, hogy az életemet kicsit...
Xanax/Alkohol
Tisztelt Doktornő! Hosszú évek óta szedek FRontin/Xanaxot pánikbeteségemre, pánikrohamjaimra, illetve elalvás segítésre. A szedett dózis maximum 0,25 mg...
Kiégés/depresszió?
Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert jópár hónapja nem érzem magam igazán jól. Két évvel ezelőtt volt egy olyan időszakom, amikor, depressziót...
Sématerápia
Tisztelt Doktornő, olvastam a cikkét a sématerápiáról és úgy gondolom a problémámra megoldás lehet, mivel, mintha rólam írta volna. Láttam, hogy honlapján...
Transzgenerációs trauma
Családunkban posztgenerációs trauma, minták öröklődtek tovább. A bántalmazás már több generáció óta átadódik a családban. Szeretnék kérni egy ajánlást, akit...