• PMS vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok, és nagyon megvisel a menstruációmmal együtt járó hangulatváltozás, illetve fejfájás. Ezek a tünetek az utóbbi öt év során erősödtek és egyre tisztábban a menzeszhez kötődtek. Középidőben, vagy a menzeszt megelőző napokban indokolatlan, kontrollálhatatlan hangulatváltozásaim vannak, ami a szorongástól az ingerlékenységen át a depresszív hangulatig (ilyenkor tényleg semmi értelme az életemnek) változik, és eltart 3-7 napig. A menzeszt kísérően pedig 4-5 napos csillapíthatatlan fejfájásom (migrén?) van. Most már mindkét tünet olyan erős, hogy nem fogok tudni dolgozni tőlük, hiába is akarom, nem lesz elég hozzá az önuralom és önfegyelem. (Két gyermeket egyedül nevelek, még legalább tíz évig nem adhatom fel.) Mit javasol, merre menjek: endokrinulógushoz, pszichológushoz, vagy? A nőgyógyászaton annyit értem el, hogy a hatalmas furunkulusaim ellen, ill. a vízháztartásom megsegítésére Yadinét szedek. Szívesen elhagynám, de nem merem, mert akkor megint jön a dagadás és a pattanások, amik fájdalmasak, nagyok, rondák és nagyon sokára múlnak el. Ami még fontos lehet: amíg teakeveréket ittam vagy Pre Mens tablettát szedtem, a hangulati tünetekkel nem volt gondom, majdnem észrevétlenek voltak, de fokozatosan (az elmúlt évek alatt) hatástalanná váltak. Kimerült az ötlettáram, a baj pedig szívósan tarja magát. Esetleg egy változókori ambulanciát keressek fel? És bízhatok benne, hogy mindez kiegyensúlyozható? Tisztelettel és köszönettel: Lelka

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha jól értem, a menzesz előtti, alatti napokban mindig voltak kisebb
        nagyobb panaszai, melyek az utóbbi években egyre súlyosabbá, érzése
        szerint nehezebben kontrollálhatóvá váltak. Ha a testi okokat kizárjuk,
        utóbbi arra is lehet jelzés, hogy feltehetőleg több olyan hatás érhette a
        közelmúltban, mely nőiessége megélésében, önértékelésében okozott
        gondokat. Gyermekek egyedül nevelése mint stressz, és legyünk őszinték, az
        évek múlása mind komoly pszichés gondok forrása lehet önmagában is, amihez
        jöhetnek a változó kor hormonális változása okozta hatások is.


        Az ön helyében panaszaimmal először mindenképp felkeresnék egy
        nőgyógyászt, nem állhat-e a háttérben szervi baj, kezdődő klimax? Ugyanitt
        kérnék tanácsot a Yadine szedésével kapcsolatban is (hormonális
        fogamzásgátlók szedése kapcsán alkalmanként leírnak hangulatváltozást,
        -ingadozást). Emellett mindenképp érdemes lenne felkeresni egy
        pszichiátriai szakrendelést, ahol segíthetnek az aktuális problémák
        feldolgozásában, relaxációs technikák elsajátításában, illetve akár
        gyógyszeresen képesek befolyásolni a menzeszt kísérő kellemetlen hangulati
        ingadozásokat.

        Jó egészséget kívánva:  Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         

        Kedves Lelka!

        Azt gondolom, hogy 40 évesen talán még korai a változó korról beszélni. Sajnos nem jó hír, hogy ezek a tünetek a Yadine szedése mellett is megvannak, mert ez a gyógyszer pont ezen tünetek ellensúlyozására is nagyon jó szokott lenni. Meg lehet próbálni tablettát váltani, de nem biztos, hogy ez meghozza a sikert. Keresen fel nőgyógyászati endokrinológiában és változó kori tünetek kezelésében egyaránt jártas szakembert, úgy várható majd áttörés.

         


         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-25 23:19:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés