• miért sír

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy a 2 éves kislányom,ha fényképeket nézeget(amin ő kicsi volt és esetleg mi szülők is rajta vagyunk)elkezd zokogni,a kis szája eltorzul és csendben hull a könnye.Ez akkor kezdődött,amikor (én zenész vagyok és ha messzire kell utaznom,a férjem is elkísér)a mamájánál aludt a kislányom és nézegette a képeket!Gondolom,hogy nem voltunk vele azért sírt,de most már ha mellette vagyunk,akkor is sír és van,hogy ő veszi elő a képeket!Szeretném,ha segítene nekem ebben,hogy én is tudjak a kislányomnak segíteni és a kép nézegetés öröm legyen számára!Nagyon köszönöm válaszát előre is!

        Ujpál Zsófia válasza a siras témában

        Kedves Levélíró! Hogy pontosan miért sír a kislánya, azt ennyiből nehéz lenne megmondani. Azt gondolom, hogy azzal, hogy sír a képek nézegetése közben, még önmagában nincsen semmi baj, főleg, ha ő maga szeretné elővenni őket. Valamiért szüksége van arra, hogy nézegesse a képeket, és közben jól kisírja magát. Engedje ezt neki: mi felnőttek úgy vagyunk beállítva, hogy a fényképnézegetésnek jónak kell lennie, de miért ne fogadhatnánk el, hogy egy pici gyerek máshogy érzi. Egy hasonlattal élve, mi felnőttek is nézünk filmdrámát, a végén meg egy nagyot sírunk – egy kívülálló meg értetlenül kérdezné: „na most kellett ez nekünk?”. Azt javaslom, hagyja csak a kislánynak, hogy sírdogáljon a fényképek láttán, a sírás egy fontos formája a belső feszültségek feldolgozásának, ő most így dolgoz fel valamit, fogadja el ezt a folyamatot, és azt fogja tapasztalni, hogy alkalomról alkalomra csökken a sírás erőssége vagy hossza. Ha ez hosszabb időn keresztül esetleg mégsem változna, vagy csak rosszabbodna, akkor érdemes személyesen is felkeresniük gyermekpszichológust, hogy a kérdésnek a végére járjanak. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 10., 23:55; Megválaszolva: 2011. március 16., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés