Félelem

Tisztelt Doktornő/úr! Kérdésem a következő: Kisfiam 26 hónapos és rettentően eluralkodott rajta a félelem. Szinte mindenkitől fél még azoktól is akiktől régebben nem. Tárgyaktól is fél pl.: bizonyos játékok, telefon, távirányító. Szinte mindennap kitalál valamit amitől fél, és ezt el is mondja, azt azonban nem, hogy miért. Ha idegen szól hozzá sírni kezd és kerüli. Azonban otthoni környezetben teljesen normálisan viselkedik, kivéve a tárgyaktól való félelem. Szeretném tudni, hogy ez normális-e és, hogy kinövi-e vagy esetleg kezelést igényel? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza pszichés probléma témában

Kedves Levélíró!

A gyermekek fejlődése során a félelem is sajátos átalakuláson megy keresztül. Van olyan életkor (7-8 hónap) , amikor például megjelenik az idegenektől való félelem. Aztán ez a félelem megjelenhet a sötéttől való félelemben, állattól való félelemben, stb. Sokszor a kicsi a belső lelki feszültségét vetíti ki külső dolgokra, a szorongás is kivetül, kezelhetőbbé válik számára, mintha belül maradna. Ez az életkor egybeeshet az anyától való egészséges függetlenedéssel, leválással, ami fokozott feszültséggel járhat azoknak a babáknak, akik valamiért nehezen élték meg ezt a köteléket (mondjuk túl szoros, vagy voltak nagyobb megszakadások, pl. kórház tartózkodás) . Ez a belső feszültség jelenhet meg a tárgyaktól való félelemben is. Azt gondolom, ez még nem aggodalomra okot, és kinövi. Amennyiben ez nem történik meg, vagy csak fokozódnak a félelmei, érdemes személyesen is felkeresniük gyermekpszichológust. Addig pedig úgy tud neki segíteni ebben a folyamatban, hogy megadja neki azt a fajta érzelmi biztonságot, ami bármikor elérhető, de el is tud engedni, amikor ő épp „felfedezi a világot”. Figyelje meg azt is, hogy amikor egy tárgytól fél, akkor mi adhat neki biztonságot, mi segíti elő, hogy jól érezze magát – esetleg a kedvenc plüss mackó védi meg? Vagy a kedvenc rongy? Segítsen neki egy ilyen biztonságot nyújtó, akár csodatevő hatalommal felruházott tárgyat találni, ami átmeneti tárgyként is működhet, amikor a biztonságot adó anyuci nincsen ott éppen.

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. február 24., 19:24; Megválaszolva: 2011. március 04., 20:18
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat