A három dolog összefügg?

Tisztelt Ujpál Zsófia! 2 éves és 3 hónapos kisfiamról van szó. A problémánk sokrétű, lassan több, mint fél éve rendkívül nyugtalanul alszik, először csak nyöszörög, hánykolódik, aztán a legtöbb esetben fel is sír, olyan mintha valamitől megijedne, ilyenkor csak az ivás (cumisüvegből) nyugtatja meg. Aztán a másik nagy problémánk, hogy úgy három hete kezdett el enyhén dadogni, ezt megelőzően folyékonyan beszélt, egész nap be nem állt a szája. Ez mára annyira rosszabbodott, hogy hosszú másodpercekig ismétli az első szótagot, mire végül szinte csak ordítva képes kimondani magát a szót. Sajnos nem csak bizonyos hangoknál dadog, hanem állandóan. Ha még valami miatt kicsit izgatottabb is, akkor annyira görcsössé válik a "beszéd" folyamán, hogy grimaszokat vág, és egész testével belefeszül. A harmadik nagy gondunk a dadogással szinte egy időben jelentkezett. Napi rendszerességgel bújik el félreeső helyekre, letolja a nadrágját, lekapcsolja a pelenkáját és a kukijával játszik. Mikor először "rajtakaptam", közölte velem, hogy ő semmi rosszat nem csinál, menjek onnan és csukjam be az ajtót. Nagyon szeretnénk segíteni rajta valahogy. Kineziológus, logopédus, pszichológus? Hová forduljunk? Tisztelettel: Csobolya Rita

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza pszichés probléma témában

Kedves Rita!

A dadogással kapcsolatban ezen alternatívák közül én mindenképpen a pszichológust javaslom, amit szükség esetén kiegészíthet logopédiai segítség. A nyugtalan alvás, rossz álmok mögött állhat egyfajta belső lelki feszültség, amely a dadogást is felerősíti. Emellett gyermekeknél gyakori, hogy nem alszanak végig egy teljes éjszakát. A felnőtt ember is könnyebben ébreszthető, amikor felszínesen alszik, kisebb gyerekeknél pedig van, hogy idő kell ahhoz, hogy ezeket a felszínes alvási hullámokat át tudja aludni, és ne ébredjen fel minden egyes alvási ciklusban. Ez még önmagában nem jelentene problémát, de a dadogással, és a kukijával való fokozott játszadozással együtt fontos vele foglalkozni. A gyermekkori maszturbáció gyakori jelenség, természetes dolog, hiszen a kicsik is felfedezik azokat a területeket a testükön, amelyek ingerlése örömet nyújthat. Ez normális dolog, a szülő feladata, hogy elfogadja, és normális mederbe terelje a dolgokat, azaz arra figyeljen, hogy ne mások előtt tegye, stb. Így amikor a fia azt válaszoltan, hogy ő semmi rosszat nem csinál, igazat is mondott. Ezek az alapjaiban normális önmagának való örömszerző tevékenységek fokozódhatnak akkor, ha valamilyen lelki nehézséggel küzd, hiszen ez egy önmegnyugtató tevékenység is a kicsiknek. A leírtak alapján ez egy fokozott maszturbációs tendenciának minősül, így foglalkozni kell vele, illetve azokkal a tényezőkkel, amelyek mögötte állhatnak. Ezért javaslom mindenképpen a pszichológust, aki nem csak önmagában a dadogással, hanem az egész problémakörrel kompetensen tud foglalkozni!

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. február 21., 19:06; Megválaszolva: 2011. február 25., 09:03
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság