Üldözési mánia

Tisztelt Válaszadó! Egy rokonom nevében (helyett) írok. Sajnos egy évvel ezelőtt mindenféle előzmény nélkül egy üldözési mánia alakult ki. Minden ok nélkül azt képzeli, hogy a rendőrség le akarja tartóztatni, folyamatosan az ablakot nézi, várja, hogy mikor jönnek érte, mások a háta mögött róla beszélnek, stb. (Tudtunkkal ok nélkül) Az eset mára annyira súlyossá vált, hogy a munkahelyén felmondott, "mert ott is mindenki róla beszél, és a letartóztatását készítik elő". Jelenleg 1/2 éve a Délpesti Kórház Pszichiátriai osztályán gyógyszeresen kezelik. Tapasztalatom szerint a gyógyszeres kezelés hatástalan, vagy csak részeredményhez vezet. Pszichológus nem kezeli. Érzésem szerint a gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen lenne a pszichológus felügyelete, hogy az alap problémát orvosolhassa. Szeretném megtudni, hogy van-e Budapesten (Csepel közelében) olyan bentlakásos hely, ahol a gyógyszeres kezelés mellett pszichológus intenzív felügyelete mellett a gyógykezelést eredményesen lehet folytatni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Tamás válasza pszichés probléma témában

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján valószínűsítem, hogy pszichotikus betegség zajlik. Pszichózisok esetében elsőrendű a gyógyszeres terápia, ezt egészítik ki egyéb pl. pszichológiai kezelések.

Sajnos előfordul, hogy a gyógyszeres terápia csak lassan vagy csak részleges hat, ritkán -nem reagáló esetben- nem hoz lényeges eredményt.Speciális intézményről nem tudok. A betegségeket kórházi vagy klinikai pszichiátriai osztályokon kezelik, ahol "elvileg" ezen kezelési módok mindegyike hozzáférhető. Hangsúlyozom amíg aktívan zajlik a folyamat a gyógyszeres terápia az elsőrendű.

Kérdés: 2011. január 24., 14:20; Megválaszolva: 2011. január 26., 13:40
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?