• Mániás depresszió - segítség kérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A feleségem évek óta mániás depresszióban szenved, ez nála örökletes betegség. Volt már több rossz időszak is, több öngyilkossági kísérlettel. Sajnos úgy veszem észre, hogy hosszabb "jó" szakasz után most újra egy "negatív" fog következni, és sajnos már nem tudom, mit tehetnék. Az orvosi kezelést, vizsgálatot mereven elutasítja, attól félve, hogy bent tartják megfigyelésre. Jelenleg Frontint szed - már amikor eszébe jut - de szerintem ennek már nem igazán van semmi hatása. Kérem adjon tanácsot, mit tehetnék én azért,hogy legalább kicsit javuljon az állapota, hogy hajlandó legyen elfogadni a szakorvosi kezelést. Ha kell, akármeddig elmegyek, de nem akarom őt elveszíteni. Jelenleg nagyon maga alatt va. Kb. egy hónapja bocsátották el a munkahelyéről, a gazdasági válságra hivatkozva (valójában "kifúrták") és emiat, illetve mert sajnos sok hitelünk van,amiknek most kétségessé vált a fizetése, nagyon kétségbe van esve. Mint mondta, az orvosi kezelést teljesen elutasítja, sőt elmondása szerint az egyetlen megoldás, ha öngyilkos lesz. Kérem szépen, árulja el, mit tehetnék. Mihamarabbi válaszát várva, tisztelettel: N. József

        Dr. Varga Tamás válasza a depresszió témában

        Tisztelt Kérdező! A bipoláris affektív zavar(mániás depressziós zavar) komoly, krónikus pszichiátriai betegség. Folymatos ellenőrzést, gyakran hosszantartó gyógyszeres terápiát igényel. A tünetek aktuális zajlása esetén és általában a tünetmentes időszakban is folyamatos, megfelelő gyógyszeres kezelés szükséges. A tünetek akut fellángolása veszélyeztető állapotot jelenthet. Valóban sokszor előfordul, hogy a beteg a kezeléssel nem akar együttműködni. Ennek ellenére mindenképpen nagyon fontos lenne, mihamarabb szakemberhez eljuttani. Amennyiben kórházi közegbe nem hajlandó menni, próbálja elvinni szakemberhez magánrendelésre, vagy a háziorvos ill. a területileg illetékes pszichiátriai gondozó segítségét kérni.


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 23., 18:25; Megválaszolva: 2011. január 26., 10:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: