Altitkolt terhesség hatása

Üdvözlöm! Kislányom eltitkolt terhességből született. Az anya a 9hónap alatt orosi szakrendelésen sem vett részt, mindenki kizárt maga körül. A kislány így az első 9 hónapot stresszben élte át. Mivel az anya senkivel sem tudatta az állapotát. Az anyával a kapcsolatom a kislány 4 hónapos korában szakadt meg, utána rendszeresen látogattam. Majd észleltük, hogy a kislány fél az emberektől, csak a megszokott környezetében nem "fél". Az emberiszonya fokozódott, mivel nem tudtuk elvinni nagyobb rendezvényekre, illetve olyan helyekre, ahol rajtunk kívül más is tartózkodik. Ezt az iszonyt sikerült leküzdenünk. A kislány most 5 éves és alapvető érzéseket nem mutat ki. Pl ha fáj a hasa nem mondja ki. Ha ajándékot kap nem örül neki. Nem tudatja velünk az akaratát, hogy bármit szeretne. A kapcsolatunk jónak mondható, mivel gyakran láthatjuk. Felszabadultan viselkedik. Mégis zavar bennünket, hogy nem tudunk segíteni, amikor valamiért stresszeli magát. A házunkban külön szobája van, amit nagyon szeret. Sosem erőltettünk neki semmit. szeretne itt aludni, egész nap azt mondja, hogy neki milyen jó lesz, mert az új szobájában aludhat. este pedig nem mondja ki, de látjuk rajta, hogy ideges, feszült. nem sír, nem hisztizik, hogy az anyjához akar menni, mivel láthatóan elfojtja az érzéseit. kérem segítsen! ez az első 9hónap hatása? Hogy tudnánk a kislánynak segíteni?

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza pszichés probléma témában

Kedves Kérdező!

A leírtakból nem volt számomra egyértelmű, hogy a kislány most az édesanyával él? Az első kilenc hónap valóban meghatározó, azonban az azt követő évek biztonsága, szeretetteljes közege ugyanilyen fontos, kompenzálni tudja az első kilenc hónap esetleges kellemetlenségeit. Az anyukáról szóló mondatok azonban arra engednek következetni, hogy még abban az esetben, ha az anyukával is van együtt a kislány, abban az esetben sem kapta meg azt a fajta törődést, anyai gondoskodást, amit az egészséges személyiségfejlődéshez szükséges. Az eddigi életének élményei, eseményei nagy belső lelki feszültséget eredményeztek, amelyeket kifejezni sem tud. Az első fontos lépés volna, hogy ezek az érzések megjelenhessenek! A gyerekek az érzéseiket nem szavak szintjén mondják el, hanem viselkedésben, játék közben jelenik meg. Rajzoljanak, bábozzanak minél többet, segítsen neki megszabadulni ezektől a felesleges feszültségektől. Emellett érdemes volna személyesen is gyermekpszichológushoz fordulniuk, hogy ezek a nehézségek ne vessenek még nagyobb problémákhoz a jövőben!

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. január 22., 22:07; Megválaszolva: 2011. január 25., 13:19
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?