Alvászavar?

Tisztelt Cím! 10 éves lányom tavaly augusztusig semmiféle probléma nélkül 7 éves testvérével egy ágyban elaludt. Azóta viszont estéről estére jön hozzám (a két szoba egymás mellett van, ajtók nyitva) , hogy nem bír aludni, Sokszor sír, a szívverése felgyorsul, azt mondja fél, hogy elalszom, és akkor ő egyedül lesz ébren., Rendezett körülményeink vannak, semmiféle nagyobb változás nem történt- a kisebb gyerek most kezdte az iskolát. Esetleg lehet-e oka egy rossz film (pl Harry Potter) az elalvástól való félelemnek? Már egy ideje minden este ott fekszem mellette, akkor elalszik. Várom válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza Alvászavar témában

Kedves Anyuka!

A gyermekeknek sokszor nehéz megfogalmazniuk, hogy pontosan mit is éreznek, sokszor ezt ők maguk sem tudják, csak azt érzik, hogy valami nem jó. Amikor megjelenik bennük ez a belső lelki feszültség, ez aztán könnyen kapcsolódik külső dolgokhoz, amitől lehet félni (sötétség, idegenek, pók, méhecske, egyedüllét, stb.) . Nem szeretne egyedül maradni, és amikor Ön elalszik, azt is egyedüllétnek éli meg, és ő nincs biztonságban. Sokszor az is előfordul, még kisebb korban, hogy a kicsi elaludni is fél, hiszen erre az időszakra is el kell szakadnia a biztonságot nyújtó mamától. Mindenképpen fontos végére járni, hogy ez a benne lévő kellemetlen érzelmi állapot, ami aztán félelmekben testesül meg, vajon honnan, mitől keletkezhetett. Történt-e például valamilyen nagyobb változás az ő életében, ami nagyon igénybe vette az ő lelki működését. Mivel a kicsik nehezen öntik szóba az érzéseiket, hiszen még ők maguknak sem tudnák megfogalmazni, segítsen neki kifejezni ezeket! Beszélgessen vele, játszanak, rajzoljanak, bábozzanak. A témakör az elalvás körül mozogjon, a játék vagy rajz menetét azonban már a kislánya vezeti. Ily módon kifejeződhetnek a belső félelmek, ezáltal segít Önnek is megérteni őt kicsit jobban, mi miért lehet, és segít neki is megszabadulni a felesleges belső lelki feszültségektől! Amennyiben a tünetek nem múlnak, vagy erősödnek, érdemes felkeresni egy gyermekpszichológust, hogy a későbbi problémáknak elejét vegyék!

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. január 21., 06:16; Megválaszolva: 2011. január 25., 12:21
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?