Lelki probléma?

Tisztelt Doktor Úr! Azt hiszem valamilyen szorongásos betegségben szenvedek! 20 éves lány vagyok. Az elmúlt napokban rettenetes nyugtalanság és aggodalmaskodás van úrrá rajtam és nem nagyon tudom eldönteni hogy mi lehet a kiváltó ok.Előfordul, hogy éjszaka álmomból verítékben úszva ébredek, remegés, hőhullám, hányinger kíséretében és ez az egész napomra kihat.Enni szinte alig tudok és már gyomorfájdalommal is küszködöm.Szerencsére csak alkalmanként jön rám ez a állapot, de visszatérő probléma.Nem tudok igazán felszabadult lenni bárhova is megyek és már a párkeresésben is gátol.Ha tudom, hogy valamilyen fonotosabb alaklom fog következni máris görcsben áll a gyomrom. Mi a teendő? Pszichológushoz nem szeretnék menni, csak végső esetben.Hogyan tudnék magamon segíteni? Esetleg ajánlana valamilyen nyugtató gyógyszert, ami recept nélkül kapható? Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szorongás témában

Tisztelt Kérdező!

A felsorolt tünetei alapján nem szívesen diagnosztizálnék betegséget, inkább arra hívnám fel a figyelmét, hogy a szorongás egészséges mértékben fontos része a mindennapi életnek, jelzi az adott helyzet fontosságát, jobb teljesítményekre sarkall. Az alkalmanként jelentkező nyugtalanság, aggodalmaskodás elgondolkodásra, a kiváltó okok felderítésére, megoldására, a terhek csökkentésére serkent. A felsorolt tünetek mindegyike igen nagy valószínűséggel szorongásos tünet, az étvágytalansággal társuló rendszertelen étkezés okozhat gyomorfájdalmat.

A felszabadultság hiánya, az emiatti aggodalom gyakran a hasonló helyzetek elkerülését eredményezi, ami tovább rontja a társas kapcsolatok színvonalát, ördögi körként fokozva a szorongást. Hogy mi a teendő?

A maga helyében én elsősorban nem gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel próbálkoznék. Különösen azért nem, mert a szorongásoldó készítmények tüneti szerek, tehát az alapproblémán nem segítenek, de erős hozzászokást, függőséget alakíthatnak ki tartósabb szedés esetén.

Legfontosabb megfelelő, kevesebb stresszel járó életvitel kialakítása, melynek része a rendkívül jó szorongásoldó hatással bíró sport, rendszeres étkezés, elegendő alvás, kávéfogyasztás mérséklése, társas, baráti kapcsolatok ápolása, építése, relaxációs technikák megtanulása. A szorongást okozó helyzetek rendszeres újrapróbálása (tehát nem elkerülni ezeket a helyzeteket, hanem egyre többet ismételni) jelentősen enyhíti az adott szituációval kapcsolatos aggodalmakat. Pl. először bemenni egy új osztályközösségbe komoly szorongás, de 2-3 hét múlva már természetes.

Amennyiben ez nem segít, komló, macskagyökér, citromfű alapanyagú gyógykészítmények segíthetnek a szorongásoldásában, de ebben az esetben én mindenképp javasolnám pszichológus felkeresését, aki segít jobb önismeret kialakításában, stresszoldási technikák elsajátításában, társas kapcsolati készségek javításában.

Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. június 24., 09:23; Megválaszolva: 2008. június 24., 09:23
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy április legeleje óta gyomorpanaszaim vannak. Kezdetben csak, fura rossz érzés volt, “mocorgott”...
Szorongás vagy betegség
Tisztelt Doktornő! 45 éves pedagógus vagyok. Sajnos mindig is hajlamos voltam a pánikolásra, de mindig kordában tudtam tartani. Csaknem 3 éve van...
Szerotonin szint extrém magas
Üdvözlöm! Már több mint egy éve kezdődött ez az állapot, eleinte ingadozó volt, mára viszont mindennapossá vált. Voltam vérvételen és...
Diagnózis felülbírálat
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja családi konfliktushelyzet keretében öngyilkossággal fenyegetőztem, s teátrálisan fejbe vertem magam egy kővel....