Hirdetés
      • Segíteni szeretnék!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő-Doktor úr! Tanácsot szeretnék kérni.A barátnőm 4 éve él a párjával.eleinte minden jól ment közöttük,de az utóbbi 2 évben,ok nélkül féltékenykedik.Ilyenkor kiabál,csapkod,fűt-fát kiabál rá,amit később megbán,de akkor is elvárja,hogy a másik fél kérjen bocsánatot. Mostanában odáig jut,hogy ok nélkül tombol,de ez csak otthon jön rá,másra nem vetíti ki a haragját,csak a párjára. Interneten utána néztünk a tünetek alapján,hogy mennyire súlyos a helyzet,és sajnos mindenből a legrosszabb volt,ami ráillett.Innen tudjuk,hogy ezt dühkitörés. Azt szeretném kérdezni,hogy hogyan tudnám rávenni,hogy orvoshoz forduljon. Tisztában van vele,hogy orvosi segítségre van szüksége,de nem tudom rávenni,hogy elinduljon a javulás útján. Jót teszek vele,ha mondjuk ráparancsolok,hogy akkor is megy,ha nem akar? Mivel tudnám megijeszteni annyira,hogy belássa,hogy már más megoldás nincsen? Mennyire lehet ez még súlyosabb? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:BK

        Ujpál Zsófia válasza a Dühkitörés témában

        Kedves Kérdező! A leírtak alapján a dühkitörés, és indulatai kontrollálási nehézségei mellett minden bizonnyal találunk problémákat a bízni tudással, önbizalommal kapcsolatban is. Fontos megtudni, hogy vajon mitől tart, milyen félelmei vannak a pszichológusi segítséggel kapcsolatban. Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy attól még, hogy felkeres egy szakembert, nem kötelezi magát el semmi mellett, csak kipróbálja a dolgot. Ha így folytatja tovább, pontosan az fog megtörténni, amitől a legjobban fél, a férfi ott fogja őt hagyni. Ezt is el lehet neki mondani. Ha önmagáért nem, de legalább a kapcsolatért tegye meg. Akár kezdhetnek párterápiával is, ott majd a pszichológus úgyis el fogja mondani, hogy a párnak érdemes-e járnia, vagy inkább egyéni terápiát javasol valamelyiküknek. Közben pedig Ön legyen nagyon támogató, próbáljon arra rávilágítani, hogy az, ahogyan viselkedik, valahogyan kialakult, amiért nem ő a felelős (a család, gyerekkor, stb.), viszont az, hogy most ezzel mit kezd, azért már ő felel, az már az ő döntése. Neki kell eldöntenie, hogy magányosan féltékenykedik, tombol, vagy egy jól működő kapcsolat érdekében rálép az önismeret útjára. A határozottság, és folyamatosan ismételgetése a ténynek, hogy változtatnia kell, segíthet, de ebben a párjának is szerepet kell vállalnia, neki kell igazán határozottan fellépnie, akkor fogja a barátnője érezni a dolgo súlyát! Minden jót és sok sikert kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 19., 21:28; Megválaszolva: 2011. január 22., 10:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés