• Vaginizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        16 éves korom óta (első szexuális próbálkozásom óta) tudom, hogy vaginizmusom van. Jelenleg, 5 év után, pszichológusi segítséggel megtanultam a tampon használatát, kisebb bökkenőkkel, de mondhatni egyszerűen tudom használni. Ennek ellenére a menstruáció későbbi napjaiban (4-5.) és ami fontosabb: minden egyes behatolási próbálkozás során (párkapcsolatban élek), akár kézzel, akár másképp történik, erős és görcsös fájdalmat érzek. Ez a fájdalom a tamponhasználatkor és a saját ujjammal történő kísérlet során szinte sohasem vagy csak nagyon enyhén, a behatolást fizikailag nem nehezítve jelentkezik. Ennek a problémának pszichológia okait nem találtuk (semmilyen negatív szexuális élményem nem volt), párkapcsolatom harmonikus, csak ez az egy problémánk van, de ezt párom is megérti és segítőkészen áll a dologhoz. Fogamzásgátlót nem szedek, önkielégítést nem végzek, nőgyógyász nem vizsgált meg. Orgazmusom még sohasem volt. Kifogytam az ötletekből, nem tudom, hogyan tovább és miért van ez az egész...

        Dr. Diószegi Judit válasza a vaginizmus témában

        Kedves Kérdező! Mindenképpen indokolt lenne nőgyógyászati kivizsgálás, hogy ki lehessen zárni a szervi okát a fájdalomnak. Ha semmilyen eltérés nem igazolódik, akkor mégis pszichés hátteret kell keresni. Sokak menstruáció folyamán nem élnek nemi életet, mert kellemetlennek élik meg azt. Nem fájdalomra gondolok, hanem a vérzéssel járó "problémákra". Nem kizárt, hogy az Ön esetében is erről van szó, mely nem feltétlenül tudatosul. Gondolja át, az ekkor történő aktussal kapcsolatban vannak-e valamilyen negatív érzései, kellemetlenségei (a fájdalmon kívül), nem-e inkább párja igénye miatt élnek ilyenkor szexuális életet. Ha nőgyógyászati eltérés nincs és a menses időszakán kívül egyébként nincsenek ilyen problémák, akkor lehetséges, hogy ez áll a háttérben, pszichológusával próbáljanak ezsetben erről beszélni. Ha a menstruációs időszak alatti aktus Önnek nem okoz örömet, akkor nyugodtan várjanak az azt követő időszakig.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 15., 20:01; Megválaszolva: 2011. január 17., 17:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés